Še naprej na kapitalske trge negotovost vnaša tudi trgovinska vojna. Po julijski uvedbi ameriških carin na uvoz kitajskega blaga v višini 50 milijard ameriških dolarjev vlagatelji pričakujejo, da bo ameriški predsednik v kratkem podpisal uvedbo še dodatnih carin na uvoz kitajskega blaga v višini 200 milijard ameriških dolarjev. Konec tedna je ameriški predsednik znova zagrozil, da bodo ZDA, če bo Kitajska ponovno odgovorila z ocarinjenjem ameriškega blaga, uvedle carino še na dodatni uvoz blaga v vrednosti 267 milijard ameriških dolarjev.

Negativnega vzdušja niso popravili niti vzpodbudni podatki z ameriškega trga dela. Število novozaposlenih se je v avgustu povečalo nad pričakovanji analitikov (201.000, analitiki so pričakovali 190.000). Ob tem je presenetil tudi podatek o rasti avgustovskih plač, ki je z 2,9-odstotno letno rastjo najhitrejša po letu 2009. Krepitev plačnih pritiskov potrjuje teorijo, da polna zaposlenost na trgu dela vodi v povečano konkurenco med delodajalci, ki morajo višati plače, če želijo pridobiti nov kader oziroma obdržati obstoječega.

V podjetniški sferi pa je v preteklem tednu mejo 1000 milijard ameriških dolarjev tržne kapitalizacije dosegla še druga ameriška družba. Potem ko je kot prva v začetku avgusta to mejo presegla družba Apple, jo je le 33 dni pozneje še spletni trgovec Amazon. Zanimivo, še v začetku leta je tržna kapitalizacija Amazona znašala »le« 566 milijard ameriških dolarjev.