Kolesar Primož Roglič je na dirki Po Britaniji tudi po zaključni paradi v Londonu ostal na skupnem tretjem mestu. Zadnja dva dneva se vrstni red pričakovano zaradi ravninske trase ni spremenil. Francoz Julian Alaphilippe in Nizozemec Wout Poels sta bila nedosegljiva. Tudi njuni ekipi Quick.step in domači Sky sta gospodarili na britanskih cestah in LottoNl-Jumbo imeli pod kontrolo. Britanski Tour je tudi preveč pomemben za sponzorje bogate britanske in belgijske zasedbe, da bi si smeli dovoliti blamažo s Slovencem s pomočjo skoraj anonimne nizozemske zasedbe.

Predstava Rogliča v Angliji je zagotovo presežek pričakovanj. Teren ni bil po okusu Zasavca, saj je o končni zmagi odločal zgolj vzpon na trikilometrsko vzpetino. Niti ni imel ob sebi dovolj izkušene zasedbe LottoNl-Jumbo, da bi lahko ubranila zeleno majico, ki jo je nenadejano oblekel po zmagoviti ekipni vožnji na čas. Prav ta izjemna predstava v najbolj tehnično zahtevni prvini cestnega kolesarstva je zelo dober obet za prihodnost. Je lep napredek in upanje, da bo tudi v etapah, kjer je Roglič izgubil zmagovalne stopničke na francoskem Touru, lahko bolj konkurenčen. S te plati je to najboljše, kar so Roglič in njegovi možje odnesli z Otoka.

Britanski Tour sodi v drugi tekmovalni nivo dirk UCI, razred ekstra kategorije, a je deloma pomembnejši od nekaterih drugih iz svetovnega niza WorldTour. Roglič je z zmagovalnimi stopničkami nadaljeval izjemen niz. Z zmagami na dirkah Po Baskiji, Po Romandiji in Po Sloveniji ter četrtim mestom na francoskem Touru je ohranil visoko raven. Ob tem pa je treba opozoriti, da ni bil daleč od zmage niti februarja na dirki po španski Valencii (šesto mesto, zmagovalec Valverde) in marca na Tirreno-Adriatico, ko ga je ustavila smola oziroma padec, a je zmagal v kraljevski etapi. Podobnega niza na etapnih dirkah nima skoraj nihče, morda deloma Alejandro Valverde. Za primerjavo: glavna tekmeca na Touru Geraint Thomas in Chris Froome se na domačih cestah nista niti pokazala v ospredju, lahko sta bila le v pomoč Poelsu, tudi nastop na svetovnem prvenstvu sta že odpovedala. Roglič je zagotovo »perpetuum mobile« etapnih dirk 2018. Vedno se vrti. Poleg tega je bila Britanija zanj le pripravljalna za zadnji vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v Innsbrucku. Njegovi trenerji pravijo, da je nekaj odstotkov od vrhunske forme. Skoraj ni dvoma, da bo zadnjo nedeljo meseca zelo konkurenčen. Med glavne tekmece bo z vrha seznama lahko vpisal tudi Alaphilippa in Poelsa.

Zadnji teden na Vuelti

Na 73. španski Vuelti najbolje kaže ekipi Luke Mezgeca. Simon Yates je imel največ moči na ciljnem vzponu sobotne etape na Les Praeres Nova in prevzel rdečo majico vodilnega, ki jo je za nekaj dni zaradi taktičnih razlogov »posodil« Špancu Herradi. V nedeljo jo je na cilju pri Lago de Covadonga tudi zadržal. Yates je sedaj v položaju, kot je že bil na italijanskem Giru, a potem v zadnjem tednu ni vzdržal. Še vedno sta Britancu najbližje kapetana elitne domače ekipe Movistar, veteran Alejandro Valverde in Nairo Quintana, pod minutnim zaostankom pa še Astanin Kolumbijec Miguel Angel Lopez. Sledi dan počitka in potem eno bolj odločilnih dejanj, posamična vožnja na čas. Gorazd Štangelj z ekipo Bahrain Merida, vključno z Luko Pibernikom, še vedno lovi zelo želeno etapno zmago. Njegov prvi mož za skupno razvrstitev Ion Izaggire je na devetem mestu, tri minute za Britancem Yatesom. Osrednji cilj celotne ekipe je tudi ekipna razvrstitev, kjer so v vodstvu.

Del svetovne karavane je v Kanadi na enodnevnih dirkah WT. Matej Mohorič je v Quebecu privozil 22. mesto v času zmagovalca Michaela Matthewsa in še enkrat dokazal, da je jeseni v izjemni formi. Pred njim so končali le hitrejši specialisti za klasike, ki jim v absolutni moči še ni kos. Kanadske klasike so pod posebno pozornostjo selektorja Andreja Hauptmana, saj bo moral v naslednjih dneh izbrati osem mož za Innsbruck. Ob tem, da so Roglič, Mohorič, Jan Tratnik, Mezgec in Pibernik ogrodje zasedbe, potrebuje pa tudi zlatega pomočnika Kristijana Koren, je prostora le še za dva. Grega Bole, Jan Polanc in Simon Špilak so bili v Quebecu v tem vrstnem redu. Tudi mlajši član Tadej Pogačar je z zmago na 53. mednarodni etapni dirki po Furlaniji - Julijski krajini s kraljevsko etapo na Matajurju nadaljeval zmagoviti niz s francoskega Tour de L'Avenir in ima tako kot Primož Roglič optimalno zastavljen projekt Innsbruck.