Primož Roglič je s sklonjeno glavo prevozil cilj kraljevske etape na kolesarski dirki po Britaniji. Ni uspel zadržati zelene majice, ki jo je privozil v četrtek po zgodovinski zmagi LottoNl-Jumbo na ekipni vožnji na čas. Čeprav se je zdelo, da ima Zasavec veliko možnosti celo za skupno zmago, mu na prelazu Whinlatter pass ni uspelo. Glavni vzrok so taktične napake oziroma preskromna pomoč ekipe. Pod vznožje zadnjega trikilometrskega klanca je pripeljal preveč v ozadju velike skupine. Zaradi tega je vzpon začel z nekaj zaostanka za vodilnimi, kjer je ekipa Quick.step narekovala visok ritem za najbolj nevarnega tekmeca Juliana Alaphilippa.

Roglič je potem lovil vodilne, ob tem pa neučakano celotni zaostanek nadoknadil s hitrim pospeškom. Ko je Alaphilippe to opazil, je Rogliča taktično izzval še s pospeševanjem, kar je bilo očitno preveč za Zasavca. Kilometer in pol pod vrhom je Zasavca odrezalo in zaostal je pol minute na 17. mestu. Možno, da Roglič ob spoznanju, da ne bo kos Alaphilippu za zmago, ni več zmogel čez mejo izčrpavanja.

»Primož danes ni bil dovolj dober. O tem moramo biti iskreni,« je komentiral športni direktor LottoNl-Jumbo Jan Boven. »Primož v Britanijo ni prišel optimalno pripravljen. Je nekaj odstotkov pod vrhom. Vemo, da je sposoben posebnih stvari, vendar danes ni bil dovolj močan,« je brez olepšav pojasnjeval Boven. Dokaj začetniške napake ekipe pod vznožjem klanca, ki je pomembno vplivala na razplet, za klubsko spletno stran športni direktor seveda ni omenil. Ob tem gre priznati, da je imel Roglič ob sebi novo zasedbo, povečini mlado in s te plati boja za pozicije v skupini manj izkušeno.

Zmaga v ekipni vožnji na čas je bila drug segment kolesarskih prvin. Julian Alaphilippe, specialist za krajše klance, se je odpeljal zeleni majici naproti, a ni pobral etapne zmage. Kako pomembno je bilo klanec odpeljati brez zaletavosti, je pokazal Nizozemec Wout Poels. Najbolj priznani pomočnik zvezdnikov Gerainta Thomasa in Crisa Frooma je z etapno zmago rešil čast elitnega Skya in se v skupnem seštevku pred dvema ravninskima etapama v Nottinghemu in Londonu vrinil med Francoza in Slovenca. Boven je glede nadaljevanja sicer omenil, da bodo razmislili o taktiki presenečenja, saj imajo tri kolesarje med deseterico, a presenečenje je skoraj nemogoče.

Alaphilippe je v cilju upravičeno hvalil delo ekipe Quick.step, še posebno Jungelsa, ki je bil pred etapo tretji. »Ponosen sem na vse pomočnike. Naredili so neverjetno delo. Še posebno Bob se je razdajal. Zaradi etapne zmage nisem razočaran. Poels je bil bolj svež,« je pripomnil Alexandre Alaphilippe, ki ga mnogi štejejo v ožji krog glavnih favoritov za naslov svetovnega prvaka v Innsbrucku.

Primožu Rogliču seveda ni treba biti v skrbeh glede pripravljenosti. Verjetno je nekaj odstotkov pod vrhunskim nivojem v tem obdobju celo velik plus. Whinlatter je le učna lekcija, da ni superman in vsega proti najmočnejšim ekipam na razgibanih terenih, primerljivim enodnevnim dirkam, ne more postoriti sam. Tudi slabši dan ne bo vplival na samozavest.