Za danes napovedano srečanje srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega predsednika Hashima Thacija v Bruslju naj bi prineslo nov premik v urejanju odnosov med državama, sploh po nedavnih izjavah obeh voditeljev v Avstriji, da bi državi morda v doglednem času lahko rešili problem severa Kosova z večinskim srbskim prebivalstvom tako, da bi ozemlje zamenjali za jugozahod Srbije z večinskim albanskim prebivalstvom. A kot je že tradicionalno v odnosih med Beogradom in Prištino, obetavnim in optimističnim napovedim po pravilu sledijo nove zaostritve, besedni spopadi in grožnje. Predsednika se v Bruslju nista sešla. Sestanek je odpovedal srbski predsednik, in sicer po dvodnevnem ostrem besednem obračunavanju, ki je sledilo kosovski prepovedi njegovega obiska v hidroelektrarni Gazivode.

Vučić je za ta konec tedna načrtoval obisk Kosovske Mitrovice, kjer bi verjetno iskal podporo Srbov za morebitno izmenjavo ozemlja, ki je doma v opoziciji in delu javnosti nima. Ob tem je hotel obiskati hidroelektrarno Gazivode, v obnovo katere je je Srbija vložila del sredstev. Toda Priština je ta obisk prepovedala.

»Ne dovolj artikuliran obisk«

Thaci je pred srečanjem v Bruslju dejal, da Vučiću niso prepovedali obiska. Pozabil pa je povedati, da so ga omejili (za kar obstajajo dokumenti), in to z res težko razumljivo pojasnitvijo: »Obisk hidroelektrarne ni dovolj jasno artikuliran (?) in lahko vnese nemir na Kosovo.« To je bila kaplja čez rob in srbski predsednik se je v Bruslju srečal zgolj z visoko predstavnico EU za zunanjo politiko Federico Mogherini. Na dvournem sestanku ji je med drugim razložil, zakaj ne želi sesti za mizo s Thacijem in zakaj Srbija resno razmišlja, da za nekaj časa prekine pogajalski proces.

Za Beograd namreč Priština ni verodostojen pogajalski partner, Srbija pa ne more več pristajati na provokacije, izsiljevanja in neuresničevanje dogovorjenega, kot je oblikovanje skupnosti srbskih občin, ugotavlja srbski predsednik, s čimer je srbsko javnost seznanil tudi danes zvečer v nastopu po televiziji. Če pri namigih, da bi s Prištino lahko dosegli zamenjavo ozemlja, Vučić ni imel podpore, je za današnji odločni ne Prištini dobil aplavz opozicije.

Predsednik se ne boji

Edina optimistična v tem novem zapletu je ostala Mogherinijeva. Po ločenih sestankih z obema predsednikoma je dejala, da »je v pogajalskem procesu prišlo do težav, vendar sem prepričana, da jih bomo odpravili in da bo do srečanja prišlo prav kmalu«. Ali bo kljub zapletu Vučić odšel vsaj v Kosovsko Mitrovico, danes še ni bilo povsem jasno. Na vprašanje, ali se Vučić boji, da bi ga na Kosovu prijeli, je vodja srbskega urada za Kosovo Marko Đurić dejal, da se predsednik tega ne boji in da ga gotovo ne bodo prijeli, če se bo odločil za obisk Kosovske Mitrovice. Ob tem je pozval kosovske Srbe, naj se v čim večjem številu udeležijo Vučićevega nagovora.