Upokojenec, bivši direktor protokolarnega servisa oziroma javnega gospodarskega zavoda Brdo Iztok Purič nam je razkril, da bo kandidiral za župana Kranja na lokalnih volitvah. Po njegovih besedah bosta skupno listo sestavili stranki Več za Kranj sedanjega župana Boštjana Trilarja in stranka bodoče ministrice Alenke Bratušek. Novo ime na listi kandidatov za kranjskega župana pa je tudi Zoran Stevanović, ki je odstopil kot podpredsednik Slovenske nacionalne stranke in napovedal, da za župansko kandidaturo v Kranju zbira podpise in ne bo strankarski kandidat.

Sedanji župan Boštjan Trilar je lani ob koncu leta presenetil z napovedjo, da ne bo več kandidiral za župana, in dodal, da bo stranka našla »odličnega kandidata« za njegovega naslednika. »Potrjujem, da smo se dogovorili o moji kandidaturi in sem jo sprejel, ker želim aktivirati potenciale, ki jih Kranj ima,« nam je povedal Purič in dodal, da podrobnosti še niso povsem dorečene in bodo znane ob vložitvi kandidature, računa pa na skupno podporo liste Več za Kranj in Stranke Alenke Bratušek.

Trilar iskal več kandidatov

Na njeni listi je Purič (sicer Kranjčan) kandidiral za poslanca v ljubljanski Šiški, a ni bil izvoljen. Njegove povezave z Alenko Bratušek so znane še iz časov, ko je vodil zavod Brdo in je bila Bratuškova njegova prva nadzornica. Trilarjeva lista Več za Kranj je nastala pred volitvami 2014, po neuradnih podatkih pa je sedanji župan poskušal z več ljudmi doseči sporazum o kandidaturi. Na naše vprašanje, ali imajo kandidata, so nam odgovor obljubili šele prihodnji teden, a nam je kandidaturo že prej potrdil Purič, ki je sicer doktoriral na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju.

Igor Velov, kranjski mestni svetnik, državni svetnik in direktor agencije za varnost prometa, nam je o podpori Alenki Bratušek povedal, da bo na volitvah sodeloval s svojo listo. Agencija sodi pod ministrstvo za infrastrukturo, ki ga bo predvidoma vodila Bratuškova, Velov pa je bil pred leti že njen kolega v svetniški skupini stranke Zares. Bratuškova je v preteklosti kandidirala na listah LDS, Listi Hermine Krt in Pozitivne Slovenije. Njena stranka v Kranju nima predstavnika v mestnem svetu, medtem ko ima Trilarjeva lista sedem svetnikov v 33-članskem svetu.

Podpredsednik Slovenske nacionalne stranke Zoran Stevanović je v kranjski občinski svet prišel kot edini predstavnik svoje liste in pred štirimi leti tudi neuspešno kandidiral za župana. Kasneje je prestopil v Slovensko nacionalno stranko Zmaga Jelinčiča, letos neuspešno kandidiral za poslanca in zdaj (kot je sporočil) začasno odstopil kot podpredsednik stranke in zamrznil članstvo. Kot razlog je navedel, da zbira podpise občanov v Kranju in želi z njihovo podporo na volitve. Tam bo omenjenima kandidatoma konkurent podjetnik Matjaž Rakovec, ki napoveduje širšo podporo svoji kandidaturi, pri kateri ga je že podprla stranka SD. Občinska svetnica Barbara Gunčar pa je ustanovila svojo stranko in sploh prva napovedala kandidaturo za županjo Kranja. Na desnici (SDS ima v mestnem svetu šest svetniških mest, NSi tri) se za zdaj še niso izjasnili o kandidaturah. Mediator in bivši predsednik častnega razsodišča, ki ga je ustanovil Boštjan Trilar v zvezi z etičnim kodeksom za politike, Rudi Tavčar je pojasnil, da ni kandidat desnice, nekdanji podžupan in zdaj mestni svetnik SDS Bojan Homan pa je dejal: »Vse je še odprto!«.