Z zgodnjim pobegom večje skupine je največ pridobil Španec Jesus Herrada (Cofidis), ki v cilj sicer ni prišel z najboljšimi, a vseeno občutno pred glavnino, tako da se je z 22. mesta povzpel na vodilni položaj. Pred do zdaj vodilnim Britancem Simonom Yatesom, ki je z glavnino zaostal več kot 11 minut, ima tri minute in 22 sekund prednosti.

Etapa je vsebovala dva gorska cilja, prvi je bil že takoj na začetku, drugi pa sredi etape. Že prvi pa je imel velik vpliv na razplet, saj se je v begu znašlo 18 kolesarjev, med katerima sta bila Italijan Vincenzo Nibali in tudi Herrada, pred etapo 22. v skupnem seštevku. Zaradi razgibane trase in tudi vetra je ta skupina do konca razpadla na več delov, za zmago se je udarilo pet kolesarjev. Med njimi je bil najsrečnejši Geniez, ne samo zaradi zmage, ampak tudi dejstva, da se je na cilju izognil padcu. Tega je zakrivil človek, ki je po cilju zaprl pot kolesarjem in jo jo je tudi sam skupil.

Za Francoza je bila to že tretja etapna zmaga na Vuelti, etapi je dobil tudi leta 2013 in 2016. "Na Giru sem lovil dober dosežek v skupnem seštevku, sem pa sem prišel po etapno zmago. V begu nas je bilo 18, prav vsi so imeli možnost za uspeh. Ko se je skupina prepolovila, so moje možnosti zrasle, čeprav je bilo v skupini še vedno nekaj zelo hitrih kolesarjev. A očitno sem imel največ moči, v zahtevnem in izenačenem sprintu sem prišel do zmage," se je na cilju veselil Geniez.

Herrada bo prvi Španec po letu 2016, ki bo na domači dirki nosil rdečo majico vodilnega. "Presrečen sem in presenečen. Težko je verjeti. Ne zgodi se velikokrat, da ti uspe kaj takega, a danes so bili okoliščine na moji strani. Za etapno zmago se nisem mogel boriti, bil sem preveč izčrpan, a skupno vodstvo ni nič slabšega, z njim so se mi izpolnile sanje. Zdaj imam imam kar občutno vodstvo, seveda ga bom poskušal braniti, a že jutri se etapa konča na vrhu vzpona, zato bo težko braniti vse napade. Bomo videli, kaj lahko storim, grem z dneva v dan" je dejal Herrada, dvakratni španski državni prvak, ki ima v svoji karieri devet zmag, a nobene na večdnevnih dirkah. Na treh največjih tritedenskih preizkušnjah ima najboljši dosežek z letošnjega Toura, na katerem se je uvrstil na 47. mesto. Zato bi bila njegova zmaga velika senzacija.

Slovencev tudi tokrat ni bilo v ospredju.