Po hudem potresu z magnitudo 6,7, ki je prizadel otok Hokaido na severu Japonske, so danes govorili o najmanj devetih smrtnih žrtvah in vsaj 33 pogrešanih. Kazuja Isaki iz tamkajšnjega kriznega štaba je omenjal še najmanj 150 poškodovanih, največ v glavnem mestu Saporo na zahodu otoka. Posneti prizori so bili žalostni. V Saporu so se ugreznile ceste, avti so obstali v blatu, majale so se hiše, s pobočij nad vasjo Acuma na severu otoka so se spustili plazovi – ogromni kupi zemlje in dreves so pod seboj pokopali hiše in kmetijska poslopja. Ravno iz Acume, ki ima komaj okoli 40 prebivalcev, so poročali o najmanj štirih smrtnih žrtvah in več pogrešanih.

Še popotresni sunki

Tla so se zatresla nekaj minut po tretji uri zjutraj. »Bilo je strašno. Tresenje je trajalo približno 30 sekund. Bil sem v šestem nadstropju, res je bilo grozno,« je novinarjem povedal prebivalec Sapora. »Zbudilo me je tresenje. Prižgal sem luč, ki je že nekaj trenutkov pozneje ugasnila. Semaforji niso delali, tudi v službi ni bilo elektrike,« je povedal drugi. Središče potresa je bilo dobrih 67 kilometrov jugovzhodno od Sapora. Ves otok, torej skoraj tri milijone gospodinjstev, je ostal brez elektrike. Edina jedrska elektrarna na otoku Tomari, ki sicer ni bila vključena v energetsko omrežje, se je ustavila, toda tudi brez zunanjega napajanja lahko deluje še teden dni, so sporočili. Do izpusta radioaktivnih snovi ni prišlo, česar se po tragediji v Fukušimi leta 2011 na Japonskem najbolj bojijo.

Ustavili so tudi ves železniški promet in začasno zaprli poškodovano glavno letališče na otoku, ki predstavlja glavna vstopna vrata za turiste. Na Hokaido prihajajo zaradi slikovitih gora in jezer, znan je tudi po plodnih kmetijskih površinah in morski hrani. Zaradi zaprtja letališča naj bi bilo odpovedanih več kot 200 poletov in prizadetih okoli 40.000 potnikov. Oblast je danes na krizno območje napotila več kot 4000 ljudi, da bi pomagali pri reševanju, premier Šinzo Abe pa je napovedal, da lahko njihovo število naraste na 25.000, če bo treba. Potresu so sledili še večji popotresni sunek z magnitudo 5,4 in več manjših, nevarnosti pred cunamijem pa niso razglasili. Tošijuki Macumori z državne meteorološke agencije je opozoril, naj se prebivalci pripravijo na popotresne sunke, zaradi katerih se lahko porušijo zgradbe blizu epicentra potresa. Danes bi morala biti v Saporu prijateljska nogometna tekma med domačo reprezentanco in reprezentanco Čila, a so jo odpovedali.

Tajfun, deževje, vročina

Kot da Japonska v minulih dneh ne bi imela že dovolj težav zaradi naravnih nesreč. Tajfun Džebi, najmočnejši, ki je prizadel državo v zadnjih 25 letih, je terjal najmanj enajst smrtnih žrtev, več kot 600 ljudi je bilo poškodovanih. Najhuje je bilo na zahodu države, še posebno v Kjotu in Osaki. Vetrovi, ki so v sunkih dosegali hitrost tudi do 220 kilometrov na uro, so odkrivali strehe, podirali električne drogove in mečkali avtomobile, kot bi bili igračke. Brez elektrike je ostalo več kot dva milijona gospodinjstev, zaprli so šole in podjetja. Največ mrtvih je bilo v prefekturi Osaka, osem, štirje med njimi so zaradi močnega vetra omahnili s streh ali zgornjih nadstropij. Trije so izgubili življenje, ko so vanje prileteli najrazličnejši predmeti, ki jih je naokrog nosil veter. Džebi je bil že enaindvajseti tajfun po vrsti na Japonskem v tej sezoni, a tako močni so tam redki.

Sicer pa so se hude vremenske nevšečnosti v deželi vzhajajočega sonca začele že v začetku julija. Takrat je zahodni del države prizadelo obilno deževje, v poplavah in zemeljskih plazovih je umrlo 226 ljudi, nekaj jih še vedno pogrešajo. Temu je takoj sledil vročinski val s temperaturami nad 40 stopinj Celzija, ki je terjal več kot 130 življenj, v bolnišnicah pa je končalo nekaj tisoč ljudi.