Vas Han al Ahmar leži vzhodno od Jeruzalema, blizu judovskih naselbin. Izraelske oblasti jo nameravajo porušiti, ker je bila postavljena nezakonito.

Aktivisti, ki so se obrnili na pravosodje, pa poudarjajo, da več kot 180 prebivalcev vasi ni imelo druge možnosti, kot graditi brez izraelskega dovoljenja, saj judovska država Palestincem ta izdaja le redko. Izpostavljajo pa tudi, da bo uničenje vasi omogočilo širjenje judovskih naselbin in razdelitev Zahodnega brega na dva dela.

To bo po njihovem prepričanju še bolj zapletlo oblikovanje morebitne prihodnje neodvisne palestinske države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vas, ki jo tako kot večino beduinskih naselbin sestavljajo improvizirana bivališča iz kovine in lesa, namreč stoji v strateško pomembni coni E1, ki Zahodni breg deli na južno in severno polovico. Leži na tistih 60 odstotkih ozemlja Zahodnega brega, nad katerim ima Izrael popoln nadzor, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Vrhovno sodišče je danes zavrnilo priziv zagovornikov vaščanov na odločitev o porušenju, ki jo je sprejelo že maja - po več kot devetih letih obravnav na različnih sodiščih. Izraelske oblasti bodo lahko v skladu z današnjo odločitvijo vas porušile v sedmih dnevih.

Prebivalcem vasi so v zameno ponudile selitev blizu kraja Abu Dis na Zahodnem bregu, kar so ti zavrnili, saj gre za območje blizu smetišča in v urbanem okolju, kjer ne bodo mogli pasti svojih živali.

Izrael ponovno zaprl edini prehod za pešce z Gazo

Za zaprtje so se odločili zaradi nemirov na območju Gaze. Odprli so ga pred desetimi dnevi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Na območju prehoda Erez je včeraj prišlo do izgredov, v katerih je sodelovalo na stotine palestinskih izgrednikov. Posledično je bila sprejeta odločitev o zaprtju prehoda Erez, dokler ne bo odpravljena škoda, ki so jo povzročili izgredi,« je danes sporočila izraelska vojska. Dodali so, da bo prehod odprt za »posamezne humanitarne primere«.

Protesti Palestincev so bili usmerjeni proti petkovi odločitvi ZDA, da ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki skrbi za več milijonov palestinskih beguncev. Kerem Šalom, edini prehod med Izraelom in Gazo za tovorni promet, medtem ostaja odprt.

Na območju Gaze na meji z Izraelom že več mesecev trajajo nemiri, vključno s protesti, v katerih je doslej umrlo več kot 170 Palestincev in izraelski vojak, navaja nemška tiskovna agencija dpa.