Jeruzalemski župan Nir Barkat je danes napovedal, da bo iz svojega mesta izgnal predstavništvo Agencije združenih narodov za pomoč Palestincem (UNRWA), rekoč, da je »tuja in nepotrebna organizacija, ki ji je hudo spodletelo«. Očitno ga je k temu spodbudilo dejanje administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se je odločila ukiniti pomoč leta 1949 ustanovljeni agenciji. Župan Jeruzalema naj bi sicer pripravljal načrt za nadomestitev dejavnosti UNRWA, ki ga bo predstavil vladi Benjamina Netanjahuja, dejansko pa namerava zapreti pet palestinskih šol, ki jih agencija upravlja v vzhodnem Jeruzalemu in v katerih se je sredi minulega tedna novo šolsko leto začelo za okoli 10.000 tamkajšnjih palestinskih otrok. Omenjena organizacija med drugim skrbi za šolanje več kot pol milijona otrok druge in že tretje generacije Palestincev, pregnanih ob ustanovitvi izraelske države, katerih populacija je iz okoli 700.000 narasla že na pet milijonov, kolikor jih je na okupiranih ozemljih ter v sosednjih Jordaniji, Libanonu in Siriji, pri čemer je Barkat nekoliko nehote izdal, kaj je dejanski namen sedanjega washingtonskega pritiska na palestinske predstavnike.

UNWRA ob četrtino sredstev

UNRWA s prostovoljnimi prispevki številnih držav, ki so lani znašali okoli 1,3 milijarde dolarjev, Palestincem brez lastnih sredstev v Gazi in na Zahodnem bregu ter v begunskih taboriščih v sosednjih državah zagotavlja zdravstveno oskrbo, najnujnejšo pomoč za preživetje in šolanje. Vse to je zdaj močno ogroženo, saj so ZDA v preteklosti prispevale več kot četrtino prepotrebnega denarja. Tega so po Trumpovi spomladanski odločitvi, da po januarskem vplačilu 65 milijonov zadrži naslednjo transakcijo v višini 60 milijonov dolarjev, delno nadomestile predvsem arabske države. Zdajšnja popolna ustavitev ameriške pomoči, ki je lani znašala 360 milijonov dolarjev (isto leto so ZDA Izraelu neposredno namenile 3,1 milijarde dolarjev), pa bo delo agencije dodobra ohromila, če že ne onemogočila, tudi zaradi vse težavnejšega položaja razseljenih Palestincev, ki so bili prisiljeni bežati še iz Sirije.

Trump se je s svojim zetom judovskega porekla Jaredom Kushnerjem lotil reševanja izraelsko-palestinskega spora mimo uradne politike, v resnici pa v okviru dejanske dolgoletne politike ZDA do tega najbolj v nebo vpijočega bližnjevzhodnega vprašanja po drugi svetovni vojni. S priznanjem Jeruzalema za izraelsko prestolnico decembra lani in s premestitvijo ameriškega veleposlaništva tja maja letos je bila tlakovana pot za še bolj široko mednarodno sporno izraelsko razglasitev enonacionalne države, v kateri le Judom pripada pravica do samoodločbe, kar praktično pomeni pokop ideje o oblikovanju dveh držav. Barkatov argument, da »obravnava Palestincev kot beguncev« ovira njihov napredek in da je čas, »da begunci postanejo prebivalci in se rehabilitirajo«, dejansko pomeni, da se dokončno sprejema rešitev, po kateri za Palestince ni možna vrnitev na domove, iz katerih so bili pregnani sami ali pa njihovi starši ali stari starši ob nasilnem rojstvu judovske države.

Generalni sekretar UNRWA Pierre Krahenbuhl je ob obžalovanju ameriške odločitve o ukinitvi pomoči zagotovil, da bo agencija s svojim delom nadaljevala, in dodal, da »se usode več kot 5,4 milijona mož, žena in otrok ne da enostavno izbrisati s tolmačenjem, da ne gre za begunce, ker so po sedmih desetletjih v veliki večini le njihovi potomci«. Sama agencija je objavila, da ima sredstva za delovanje do konca tega meseca, do konca leta pa potrebuje še 217 milijonov dolarjev z upanjem, da bo zanje našla donatorje.