Oseminšestdeseti dvoboj Rafaela Nadala, številke ena svetovnega tenisa in branilca naslova na OP ZDA v New Yorku, je bil njegov doslej najdaljši. Po štirih urah in 49 minutah ga je nekaj minut čez drugo uro zjutraj odločil v svoj prid. Z Dominicom Thiemom sta uprizorila zanimivo in nepredvidljivo teniško klasiko, v kateri je bil Rafael Nadal v odločilnem nizu, ki ga je dobil v podaljšani igri, boljši tekmec.

Zgolj sedem točk je dobil Nadal v prvem nizu, v katerem mu je Avstrijec zavezal kravato. »Rekel sem si, preživi. Nekako mi je uspevalo, še sam ne vem, kako,« je priznal Rafael Nadal. Thiem je v tretjem nizu serviral za niz, a ni zdržal. Naslednja dva niza sta se končala v podaljšani igri, vsak je dobil po eno. Nadal je bil videti proti koncu dvoboja bolj izmučen. A je znova iz sebe potegnil dodaten odstotek moči. Tisti odstotek, ki ga loči od drugih, zaradi katerega je največji bojevnik na teniških igriščih. »Razmišljam o vsaki točki, ne o igri, nizu ali dvoboju. Zaključni račun pokaže, kako si bil uspešen. Žal mi je za Thiema. Prepričan sem, da je na pravi poti, ki ga bo pripeljala do osvajanja turnirjev največje četverice,« je občinstvu na stadionu Arthur Ashe v nogavicah razlagal španski šampion. Žulji so bili preveč boleči, da bi si obul športne copate.

Naslednja ovira Nadala na poti do četrtega naslova v New Yorku bo še težja. Potem ko je na OP ZDA po petih letih premagal igralca iz najboljše dvajseterice, ga v polfinalu čaka »ranjeni« Juan Martin del Potro. Argentinec je strl odpor Johna Isnerja. Visoki ameriški bombarder je v prvih štirih krogih izgubil preveč moči, da bi lahko v novem izjemno vročem in vlažnem dnevu del Potru vzel več kot niz. Nadal je del Potrova nočna mora turnirjev največje četverice zadnjega leta. Lani je bil Španec boljši v polfinalu OP ZDA s 3:1 v nizih. Letos pa je Nadal v polfinalu Rolanda Garrosa zmagal s 3:0, v četrtfinalu Wimbledona pa s 3:2. Glede na prikazano na letošnjem turnirju ne bi bilo presenečenje, če bi del Potro končal niz porazov proti velikemu tekmecu in po letu 2009 znova osvojil OP ZDA.

Sevastova izločila branilko naslova

Za razliko od Rafaela Nadala četrtfinala ni »preživela« lanska zmagovalka Sloane Stephens. Američanko je razorožila Anastasija Sevastova in se ji maščevala za lanski poraz v četrtfinalu. Sevastova je prva Latvijka, ki se je uvrstila v polfinale turnirja največje četverice med posamezniki. V polfinalu čaka Sevastovo nova ameriška ovira. Prva favoritka turnirja Serena Williams je imela proti Čehinji Karolini Pliškovi več dela v prvem nizu. Zaostajala je namreč z 2:4, nato pa dobila osem iger v nizu in se prepričljivo dvanajstič uvrstila v polfinale OP ZDA.