Izgube se kopičijo, račun družbe Uljanik je blokiran. Policija preiskuje sedež v Pulju zaradi domnevnih finančnih malverzacij. Norveški naročnik Siem Shiping Inc. je odpovedal naročila štirih ladij za prevoz avtomobilov in tovornjakov. V ladjedelnicah ni repromaterialov, da bi vsi zaposleni lahko opravljali svoje naloge s polno zmogljivostjo na ladjah, ki jih še gradijo. Nedokončane so luksuzna potniška ladja za polarna križarjenja in platforma za specialna dela na morju ter tudi ena izmed ladij, ki so jih Norvežani odpovedali.

Negotova prihodnost

Država je delavcem zagotovila še eno plačo, a se v ladjedelnicah sprašujejo, kaj bo po 15. septembru, ko bodo v žep pospravili avgustovsko plačo. Zaposleni v puljski ladjedelnici si ne želijo stečaja. Rešitev vidijo v prestrukturiranju, kljub temu da je predvideno zapiranje najmanj 600 delovnih mest. Glede na objavljeni povzetek načrta prestrukturiranja naj bi odpuščenim delavcem namenili povprečno 115.000 kun (15.540 evrov) odpravnine. V Uljaniku v Pulju zaposlujejo 3773 ljudi, med katerimi je 2613 redno zaposlenih, drugi so kooperanti. Nekaj več kot 1300 zaposlenih v 3. maju na Reki bi se ločilo od Uljanika, od katerega zahtevajo tudi vrnitev posojila. Od vlade pričakujejo, da bo postavila krizno upravo, ki bo zagotovila nadaljevanje poslovanja obeh ladjedelnic.

Uprava Uljanik grupe je načrt prestrukturiranja konec julija poslala evropski komisiji (EK) v ocenjevanje, odgovora iz Bruslja še ni. V kateri smeri gre obravnava, bo morda znano do konca tedna, ko naj bi Zagreb obiskala evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Medtem so v hrvaški vladi dejali, da na bruseljski mizi ni uradnega predloga načrta prestrukturiranja Uljanika, temveč njegova delovna različica. Upajo, da bodo po rednih stikih z EK soglašali s končnim dokumentom, na podlagi katerega bi potem lahko poskusili rešiti največjo hrvaško ladjedelnico. V Banskih dvorih niso navdušeni nad potezami lastnika strateškega partnerja Uljanika, družbe Kermas energija Danka Končarja, ki med stavko ni želel vložiti dodatnega denarja za plače delavcev. Končar je napovedal, da namerava vlagati v Uljanik, ko bo znana odločitev EK, toda lahko bo tudi odstopil od partnerske pogodbe, če bo vlada našla boljšega vlagatelja. Hrvaški mediji so neuradno poročali, da ima vlada intenzivne politične pogovore s kolegi na pristojnih ministrstvih v Nemčiji, na Kitajskem in v Južni Koreji. Ugibajo o zanimanju za Uljanik Vadima Novinskega, ki je lastnik največjih ukrajinskih ladjedelnic. Po teh ugibanjih je tudi Končar javno potrdil, da sta se prejšnjo pomlad z Novinskim pogovarjala o položaju v hrvaškem ladjedelništvu.

Delavci službo iščejo drugje

Grozeči zlom Uljanik grupe bo nedvomno močno obremenil hrvaški proračun, saj je država družbi jamčila za 600 milijonov evrov posojil. Pred volilci se potijo tudi v vrhu dolga leta vladajoče politične stranke v hrvaški Istri, Istrskem demokratskem saboru (IDS). Tudi v upravo Uljanika naj bi postavljali svoje ljudi. IDS je za večino najbolj odgovorna za krizo v ladjedelnici. Podpirala naj bi načrt prestrukturiranja, ki med drugim predvideva spremembo rabe zemljišč ladjedelnic za razvoj infrastrukture in objektov, potrebnih za gradnjo marine. Za prihodnji teden je napovedano srečanje predstavnikov mesta Pulj in istrske županije na temo Uljanika. Tudi redna tedenska seja hrvaške vlade bo prihodnji teden potekala v Pulju, kjer bodo obravnavali stanje v hrvaškem ladjedelništvu.

V celotni zadevi je veliko nasprotujočih si strani, zaposleni pa nimajo toliko časa, da bi v negotovosti čakali na končni razplet. V zadnjih dveh tednih je dalo odpoved več deset zaposlenih, od začetka leta je približno 400 delavcev Uljanika poiskalo službo drugod, večinoma v tujini. Delno so zaposlili nove ljudi, a sindikati trdijo, da so odšli večinoma najizkušenejši delavci in inženirji. Med nedavno stavko so se mnogi Puljčani pridružili shodu stavkajočih v mestu, saj se ne morejo sprijazniti z morebitnim gašenjem enega od simbolov mesta. Uljanik je nerazdružljiv del Pulja, kot sta to Arena in punk bend KUD Idijoti, je dejala soproga enega izmed zaposlenih v Uljaniku. A sta tako Arena kot bend del zgodovine, kar bo kmalu verjetno tudi Uljanik, kot ga poznamo danes.