»Z Matteom Trentinom sva sama v sprinterskem zaključku in težko konkurirava drugim ekipam v boju s sprinterskimi vlaki. Če bi mi Matteo dlje sledil, bi ga pripeljal v zavetrje Elia Vivianija, tako pa je zadnjih sto, dvesto metrov začel preveč zadaj,« je Luka Mezgec opisal svoj pogled na sprinterski zaključek desetega dne 73. španske Vuelte, ki jo je že drugič z zmago dobil prav Viviani, Trentin pa je končal kot deseti. Mezgečeva ekipa Mitchelton Scott je s Simonom Yatesom prvi dan vozila tudi rdečo majico vodilnega. Britanec je bil v majici vodilnega že na italijanskem Giru, bil suveren, a mu je ni uspelo zadržati. »Glede na profil trase v ekipi sploh ni prioriteta, da aktivno branimo majico, ker je do konca Vuelte predaleč in je bolje varčevati moči z vožnjo v skupini namesto spredaj na vetru. Če oddamo majico brez večjih časovnih izgub, bi bilo idealno,« strategijo razkrije Mezgec.

Drugi slovenski Luka, Pibernik, je imel tudi tokrat nalogo, da varuje svojega kapetana za generalno Iona Izaggireja, ki je peti skupno z majhnim zaostankom. »Zame je prioriteta, da Ion pripelje v času najboljših. Na koncu se je pokazala možnost, da sem pomagal Ivanu Garcii Cortini, da je ujel zavetrje za obročnikom Mattea Trentina. Več pa žal nisem zmogel,« je svoj dan opisal Luka Pibernik, ki je bil vesel, da je bil za njimi prvi dan z bolj znosnimi temperaturami. Glede na profil trase s številnimi krajšimi vzponi skozi celotno etapo bo danes znova dan za ubežnike in torej tudi priložnost, da še sam zapelje bolj v ospredje. »Ja, velika je možnost, da bodo spredaj ubežniki in jim celo uspe v boju za etapno zmago. Poskusil bom, ampak tako razmišlja še vsaj sto drugih kolesarjev,« je razmišljal o enajstem dnevu, zanj dnevu D.

Primož Roglič še naprej kaže visoko raven pripravljenosti tudi na dirki Po Britaniji. Zanj je osemdnevna dirka glavna pripravljalna pred svetovnim prvenstvom, kjer bo, kot je že sporočil, vozil le glavno cestno dirko v nedeljo, 30. septembra. Roglič je že drugi dan izvrstno preživel selekcijo na kratkih strmih klancih. Včeraj je brez težav zadržal mesto med najboljšo deseterico, medtem ko je etapo dobil Francoz Julian Alaphilippe, ki ga že uvrščajo med glavne favorite za mavrično majico. V Britaniji Roglič višje kotira. Glede na sloves dobrega kronometrista, čeprav se tej prvini zaradi težav s komolcem ne posveča, je v ožjem krogu favoritov (Bevin, Meyer) za skupno zmago. V četrtek vozijo 14 kilometrov dolgo vožnjo na čas na prelaz Whinlatter, v petek pa se tudi etapa končuje prav tako na istem gorskem cilju. Cilj je v nedeljo v Londonu. Selektor Andrej Hauptman bo v tem tednu pozorno spremljal tudi obe enodnevni dirki svetovnega niza v Kanadi, VN Quebeca in VN Montreala. Tam bo vozilo kar pet kandidatov (Matej Mohorič, Simon Špilak, Jan Polanc, Grega Bole, Kristijan Koren), ki bodo prišli v ožji izbor za reprezentančno osmerico. Poleg omenjenih sta kandidata še Jan Tratnik in Domen Novak.