Moja žirafa (Barbara Bredero, 2017)

Septembra bodo nekateri otroci prvič stopili v šolo, prehod med šolarje pa jim lahko omehča nizozemski otroški film, ki je namenjen prav njim – prvošolčkom, ki bodo podobno kot glavni junak filma Dani prvič okusili samostojnost. Dani v nasprotju z drugimi otroki redno kramlja tudi z žirafo, ki jo pred odhodom v šolo redno obiskuje v živalskem vrtu, a v novem, šolskem okolju, kamor žirafa nima vstopa, začne dobivati tudi nove prijatelje. Simpatičen film, ki ni samo dobra zabava za otroke, ampak jim bo morda dejansko olajšal prvi dan šole.

Skrivno življenje mačk (Gary Wang, 2018)

Skrivno življenje mačk ni nadaljevanje animiranega filma Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov, čeprav ni mogoče spregledati, da se je kitajski animirani film navdihoval tudi pri tej ameriški uspešnici. Še bolj kot to je v zgodbi o mačku Puhku, ki skoči skozi okno v svet, nato pa to stori še njegov oče Dekca s papagajem Mekom, opaziti podobnosti z Iskanjem malega Nema. Animacija sicer ne dosega ravni studia Pixar, a ni slaba, enako je z zgodbo, ki je nekoliko preveč razvlečena, živali pa bodo v naših kinih sinhronizirane s slovenskimi glasovi v režiji Helene Berden.

Louise pozimi (Jean-François Laguionie, 2016)

Ko starka Louise ostane sama v obmorskem letoviškem kraju v Normandiji, potem ko zamudi zadnji vlak sezone, njena družba v popolnoma praznem mestu postanejo spomini. Četudi Louise, ki se tega, da je ostala sama, ne boji, ampak jo to predvsem jezi, deluje ranljivo, se izkaže za presenetljivo močno, premislek o življenju pa postane tudi razmišljanje o samoti, staranju in smrti. Peti animirani celovečerec Laguionieja je poetičen in počasen, a prav zaradi svojega tempa omogoči dovolj časa, da se naužijemo lepot njegove animacije.

Monterey Pop (D. A. Pennebaker, 1968)

Danes zvečer ne zamudite zadnje projekcije v sklopu letnega kina na Kongresnem trgu. Istega leta kot Kubrickova Odiseja je namreč izšel tudi Pennebakerjev Monterey Pop, ki popisuje zgodovinski Monterey International Pop Festival. Na tridnevnem glasbenem festivalu so svojo izjemno kariero začeli Jimi Hendrix, Janis Joplin in Otis Redding, med nastopajočimi pa niso manjkali niti Simon in Garfunkel, The Mamas & the Papas, The Who in The Byrds. Prelomni rokumentarec je popisala kamera velikanov dokumentarnega filma Alberta Mayslesa in Richarda Leacocka.

Nuna (Corin Hardy, 2018)

Britanski režiser Corin Hardy se je leta 2015 proslavil z vizualno impresivnim hororjem Zlo v gozdu, zdaj pa je režiral nadnaravno grozljivko Nuna, ki je že peti film v franšizi Priklicano zlo, nad katero bedi James Wan. Nuna je sicer odvrtek (spin-off), saj ne gre za neposredno nadaljevanje osrednje zgodbe, v kateri spremljamo filmskim zakonitostim prirejeno zgodbo resničnih raziskovalcev paranormalnega Eda in Lorraine Warren. Poleg demonske lutke smo dobili še demonsko nuno, ki bo vsaj spodoben žanrski predstavnik.