Stranka SLS ima v knežjem mestu močno tradicijo, saj je bil tudi aktualni župan Bojan Šrot, ki je na čelu mesta polnih 20 let, še vse do predlani član omenjene stranke. Prav tako ima ta stranka v 33-članskem mestnem svetu kar devet svetnikov. Odločitev Marka Zidanška, da se letos na volitve poda tudi sam, je bila zato nemajhno presenečenje, saj sta bila Zidanšek in Šrot tesna zaveznika, marsikaj sta v mestu postorila dobesedno v tandemu. Zidanšek se tega zaveda, a pravi, da ne kandidira proti aktualnemu županu, temveč želi na volitvah le izpolniti lastno vizijo.

Celje še vedno brez prostorskega plana

Kljub temu ne skriva, da so se med stališči aktualnega župana in stranko SLS v zadnjem času pojavile tudi razlike. Tudi kar se upravljanja javnih cest tiče. Zidanšek ostaja trdno na stališču, da morajo te ostati javne, ne pa preiti v upravljanje javno-zasebnih partnerstev.

Kandidat SLS poleg tega meni, da ima Celje neizkoriščene številne naravne in kulturne danosti, ena izmed teh je tudi Šmartinsko jezero, prav tako je nujno dokončanje severne vezne ceste. Svetnik SLS in Zidanškov tesni zaveznik Peter Pišek pa je kot največjo rakavo rano Celja izpostavil, da mesto še vedno nima sprejetega prostorskega plana.

O tem, kaj pričakuje na volitvah, Zidanšek sicer ne želi špekulirati, a mnogi menijo, da bo zagotovo eden najresnejših protikandidatov, kar jih je imel Šrot doslej. Bojan Šrot, aktualni župan Celja, medtem ustanavlja lastno stranko, ki se bo imenovala Celjska županova lista Slovenije, s kratico CŽL, za kar je neuradno že zbral dovolj podpisov na upravnih enotah, zelo kmalu pa bo tudi ustanovni kongres stranke.

Če bosta svoje kandidate prispevali tudi stranka SDS, kar je zelo verjetno, ter SD, kot kandidatka slednje se omenja ravnateljica osnovne šole Lava, Marijana Kolenko, volitve v Celju letos zagotovo ne bodo dolgočasne.