Stranka Solidarnost je tožilstvu naznanila sum storitve več kaznivih dejanj, med njimi zlorabe uradnega položaja, oškodovanja javnih sredstev ter opustitve dolžnega ravnanja oz. nevestnega dela v službi.

Utemeljeno sporna naj bi bila predvsem vloga, ki so jo nekdanji premier in nekdanja ministra pri investiciji v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) igrali kot člani skupščine Holdinga slovenske elektrarne (HSE). Ovadenim očitajo, da so dobavitelju glavne tehnološke opreme Alstomu omogočili protipravno pridobitev premoženjske koristi. Povzročeno škodo ocenjujejo na 350 milijonov evrov plus obresti.

2009 odločilno leto za investicijo Teš 6

Po navedbah Solidarnosti je bilo leto 2009, ko so vlado sestavljali tudi Pahor, Križanič in Lahovnik, odločilno leto za investicijo v Teš 6. Pri tem pa ne gre le za politično vlogo, saj je vlada hkrati delovala tudi kot skupščina HSE.

Ovadbe sicer v veliki meri temeljijo na poročilu komisije DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6, ki jo je vodil Matjaž Hanžek. Vendar pa se je Solidarnost za to dejanje odločila samostojno in s komisijo o tem ni usklajena. Vsi trije ovadeni so sicer spomladi zatrdili, da ni podanih utemeljenih razlogov za ovadbo.