Če ne bo novih presenečenj – in teh je bilo v tem postopku že nekaj –, bo mariborska okrožna sodnica Andreja Lukeš 6. septembra vendarle sklenila narok za izrek kazenske sankcije in obsodila Senada Softića. Izrečena zaporna kazen utegne biti nekoliko krajša, kot si jo je sprva obetalo tožilstvo.

Na včerajšnjem nadaljevanju naroka sta na sodišču pričala psihiater Mladen Vrabič in psihologinja Ivna Bulić. Podrobnosti o njunih izvedenskih mnenjih niso znane, saj je Lukeševa po tem, ko je takšno željo izrecno izrazila Bulićeva, navkljub nasprotovanju tožilca Tilna Iviča izključila javnost z obravnave, in sicer zaradi varovanja osebnega in družinskega življenja obtoženega.

Izvedenec bi preštudiral še ptujski sodni spis

Zagovornica Tanja Kompara je očitno uspela prepričati izvedenca s svojimi navedbami o Softićevem načetem duševnem zdravju. Po naroku smo namreč neuradno izvedeli, da naj bi se Vrabič nagibal k spremembi svojega prvotnega mnenja, iz katerega je izhajalo, da je Softić moril v stanju zmanjšane prištevnosti. Tudi na podlagi mnenja kolegice psihologinje naj bi izvedenec prišel do ocene, da je Softić zagrešil očitani umor v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Pred podajo dokončne ocene hoče psihiater preštudirati še sodni spis kazenske zadeve, ki je potekala na okrožnem sodišču na Ptuju in je pred kratkim doživela pravnomočnost. Softić je bil v tistem procesu obsojen na 18 mesecev zapora zaradi družinskega nasilja in nezakonitega posedovanja orožja.

Lukeševa je nadaljevanje naroka, ki se vleče od februarja letos, prestavila na že omenjeni septembrski termin, na katerega bo poskušala povabiti tudi Softićevo bivšo soprogo. V Maribor zagotovo ne bo prišla, saj se nahaja v tujini, menda v ZDA, in obtoženega noče videti nikdar več. Tudi na Ptuju je lani niso uspeli izslediti in povabiti na glavno obravnavo, sodišče jo je zaslišalo v obdolženčevi odsotnosti. Tedaj je opisala svojo tragično življenjsko zgodbo, polno psihičnega in fizičnega trpinčenja, ki ga je doživljala za domačimi štirimi stenami.

V mariborskem postopku je Softić priznal, da je 4. oktobra lani na Titovi cesti hladnokrvno umoril 52-letnega Rada Mitrovića. Oškodovanec ni vedel, da mu bolestno ljubosumni nekdanji znanec streže po življenju. Ko se je s sodelavci z avtomobilom vračal iz službe, je v križišču ob njih ustavil Softić, izstopil iz avtomobila, razbil okensko steklo ob sovoznikovem sedežu, na katerem je sedel Mitrović, in v notranjost s pištolama sprožil kar 28-krat.

Softić je po dejanju razstavil pištoli in mirno počakal na prihod policistov, ki jim je priznal, da je že več kot leto dni načrtoval svoje maščevanje, pri čemer je bila tarča pravzaprav soproga, ki se je ločila od njega in s hčerama pobegnila v tujino. Mitrovića je umoril zato, ker je (povsem neutemeljeno) sumil, da ga je soproga nekoč prevarala z njim. Višji tožilec Darko Simonič je na predobravnavnem naroku predlagal izrek enotne 27-letne zaporne kazni, in sicer za očitani umor in za povzročitev splošne nevarnosti. V strelskem napadu je namreč Softić v roko zadel voznika avtomobila in poškodoval še vozilo, ki je pripeljalo mimo.