Marin, tudi predsednik organizacijskega odbora nogometnega svetovnega prvenstva 2014 v Braziliji, je bil obsojen jemanja podkupnin v zameno za dodeljevanje televizijskih pravic za velike turnirje, kot sta južnoameriško prvenstvo Copa America in pokal libertadores. Marin je prejel več milijonov ameriških dolarjev podkupnin.

Njegovi odvetniki, ki se sklicujejo na njegovo starost in šibko zdravje, so zaprosili za znižanje na 13 mesecev zaporne kazni. Okrožna sodnica Pamela Chen bo svojo odločitev sprejela danes.

Šestinosemdesetletnik je v švicarskem zaporu že preživel pet mesecev, preden ga je Švica izročila ZDA. Tam je plačal 15 milijonov dolarjev varščine in preživel dve leti v domačem zaporu. Živel je na peti aveniji v New Yorku v stavbi Trump Tower. Stanovanje je zapustil le nekajkrat na teden, da se je udeležil maše. Marin je med sojenjem inkriminiral tudi svojo desno roko, Marca Pola del Nera, s katerim si je po odkritju tožilstva delil podkupnine.

Fifagate razkril koruptivne funkcionarje po celem svetu

Brazilski politik in športni funkcionar je bil eden najvišjih uradnikov Fife, ki so jih maja 2015 aretirali med racijo v luksuznem hotelu v Zürichu. Ameriška preiskava je razkrila umazano, do obisti podkupljeno plat svetovnega nogometa ob luksuznem in ležernem življenjskem slogu Fifinih uradnikov, ki so po svetu potovali z zasebnimi letali in so jih na konferencah na Bahamih ali Mavriciju sprejeli kot kraljevo družino.

Škandal je pošteno zamajal nogometni svet. Ameriški tožilci so na koncu obtožili 42 oseb in športnih podjetij in jim dokazali, da so skupno prejeli več kot 200 milijonov dolarjev podkupnin. Trije med 42 so od takrat že umrli. Med preostalimi jih je 22 priznalo krivdo, dva med njimi že služita kazen. Še 14 jih ostaja v svojih državah, kjer so jim sodili na domačih sodiščih ali pa se še borijo proti izročitvi v ZDA, nekateri so tudi še na prostosti.