Stolpnica se nahaja v severozahodnem delu mesta, neposredno ob obali Finskega zaliva in okrog devet kilometrov proč od zgodovinskega središča mesta, tako da ne kvari vedute slednjega. Graditi so jo začeli leta 2012, pri gradnji sodeluje okrog 600 ruskih in tujih podjetij oziroma 20.000 ljudi iz 18 držav, piše v objavah na uradni spletni strani stolpnice, ki se nahaja na spletnem naslovu https://lakhta.center/.

Za gradnjo stolpnice stoji ruski energetski velikan Gazprom, ki bo tudi zasedal velik del prostorov, v njej bo namreč novi sedež podjetja. Preostali prostori bodo namenjeni za javne namene, med drugim za znanstveni in izobraževalni center, športni in zdravstveni center, planetarij, kongresni center in razgledno nadstropje, s spremljajočimi trgovinami, restavracijami in drugimi storitvenimi dejavnostmi. Posebnost stolpnice je v tem, da se njeni deli sukajo okrog središča v konični vrh. Od tal do vrha se zasukajo za 90 stopinj. Skupna teža stavbe znaša 670.000 ton, njeni pilotni stebri z dvometrskim premerom segajo 82 metrov globoko v tla.

Glavna stavba ima 87 nadstropij

Celoten kompleks sestavljajo štiri stavbe s skupno 400.000 kvadratnimi metri površin, poleg 87-nadstropne glavne stolpnice še večnamenska stavba, vhodna stavba ter garažno-skladiščna stavba. V stolpnico so vgradili napreden samodejni sistem za nadzor deformacij z okrog 3000 senzorji, pametno dvojno stekleno fasado za večjo energijsko učinkovitost, pametno razsvetljavo itn.

Sanktpeterburška velikanka je na prestolu najvišje evropske in ruske stolpnice nasledila moskovski kompleks dveh stolpnic, poimenovan Federation Tower (Bashnya Federatsiya). Višja stolpnica kompleksa je Tower East - Vostok, visoka je 374 metrov. Najvišja stolpnica v EU je medtem The Shard v Londonu (310 metrov), sledi frankfurtski Commerzbank Tower (259 metrov), je razvidno s spletne enciklopedije Wikipedia.

Lahta Center je sicer 13. najvišja stolpnica na svetu, prvo mesto zaseda 828 metrov visok nebotičnik Burj Khalifa v Dubaju v Združenih arabskih emiratih. Na drugem in tretjem mestu sledita Shanghai Tower (632 metrov) v kitajskem Šanghaju in Abraj Al-Bait Clock Tower (601 meter) v Meki v Savdski Arabiji.