V ruskem Sankt Peterburgu bodo kmalu odprli najvišjo stolpnico v Evropi. Gre za prvo stavbo v Evropi, ki bo označena kot »supervisoka« – to oznako pridobijo stolpnice, visoke 300 metrov in več. Trinajsta najvišja stavba na svetu bo hkrati najbolj severni »supernebotičnik« na svetu.

87-nadstropni objekt posnema obliko plamena, ki je simbol podjetja, ki financira gradnjo megalomanske stolpnice. Gazprom bo zavzel precejšen del prostorov, saj namerava v prihodnjem letu sedež podjetja iz Moskve preseliti v Sankt Peterburg. V nižjih nadstropjih bodo stanovanja, poslovni prostori, fitnes, muzej in planetarij, na vrhu pa bo restavracija z razgledno teraso, s katere bo, kot obljubljajo arhitekti, osupljiv pogled na mesto in Finski zaliv.

Med lokalnim prebivalstvom ni bilo navdušenja

Gazprom je o selitvi iz prestolnice razmišljal že pred desetletjem, ko se je veliko govorilo o gradnji stolpnice, ki bi se imenovala Gazprom City. Projekt je naletel na odpor pri lokalnem prebivalstvu, ki je bilo prepričano, da bi tako visoka stavba kazila mestno podobo. Po letih pregovarjanja je prišlo do prvih načrtov. Omislili so si novo ime in nekoliko spremenili lokacijo stolpnice. Namesto v središču mesta je od slednjega oddaljena osem kilometrov.

Lahta Center bo s prestola najvišjih stavb v Evropi izrinil 374 metrov visok Federation Tower v Moskvi. Ruska prestolnica ostaja dom petim od šestih najvišjih stolpnic v Evropi.