Pozorno preglejte ograjo

Če panja niste odkrili, se lotite temeljitega pregleda vsakega dela vaše ograje - tako s sprednje kot z zadnje strani. Preglejte, če je kak kos poškodovan, zlomljen, zvit, nagnjen v eno smer ali če potrebuje kako drugačno popravilo.

Poiščite morebitne panje

Ograje so izvrsten prostor za panje čebel, sršenov in os. Če ste odkrili panj in je zelo majhen, ga lahko odstranite sami. Primite ga z rokavicami in ga dajte v plastično smetarsko vrečo, nato pa ga odnesite v zabojnik za smeti in ga dobro zaprite. Če je panj večji, pokličite strokovnjaka. Piki omenjenih žuželk so lahko smrtno nevarni in lahko ogrozijo vse vaše družinske člane, hišne ljubljenčke in sosede.

Zamenjajte polomljene dele

Če pri pregledu odkrijete polomljen del, ga pokušajte nadomestiti z enakim. Če vam je od postavljanja ograje ostal kak odvečen del, ste zadeli žebljico na glavico, če ne, pa povprašajte trgovca, pri katerem ste jo kupili. Če ga tudi ta nima, preverite še drugje ali pa se obrnite kar na proizvajalca. Lahko pa uničen del nadomestite tudi z doma izdelanim (enakim) kosom ograje.

Preglejte, če so se zrahljali žeblji

Če kje opazite zrahljan žebelj, ga odstranite. To lahko narediti bodisi tako, da ga s kladivom zabijete nazaj na svoje mesto, ali pa ga odstranite in zamenjajte z novim. To je zelo pomembno opravilo, saj se na takšnem žeblju lahko poškodujeta otrok ali hišni ljubljenček.

Naoljite tečaje vrat

Večina ograj ima vrata. Ker so ta izpostavljena vremenskim razmeram, bodo čez čas tečaji najverjetneje zarjaveli, zato se ob odpiranju in zapiranju vrat sliši neprijeten cvileč zvok, vrata pa se tudi vedno težje odpirajo in zapirajo. Zato ne pozabite naoljiti tečajev vrat.

Preverite, ali se zapahi zaklenejo

Z ograjo ustvarimo mejo zasebnosti, omogoča pa tudi, da hišni ljubljenčki ostanejo znotraj, mimoidoči pa izven nje. A le, če ima delujoče zapahe. Preverite, če jih je mogoče zakleniti, drugače jih zamenjajte.

Odstranite plesen

Celo oseba, ki ne ve nič o vzdrževanju ograje, bo na njej z lahkoto opazila plesen. Odstranjevanje le-te s čistilnimi sredstvi je enostavna naloga, še posebno če je bila ograja pred tem kakovostno prebarvana ali prelakirana. Če temu ni tako, potem je odstranjevanje plesni veliko trši oreh. Če se je les že začel razkrajati ali gniti, ga zamenjajte z novim.

Lakiranje in barvanje

Najbolj pomembno pri vzdrževanju ograje je redno barvanje ali lakiranje. Priporočamo slednje. Z lakom boste namreč les bolje zaščitili, saj ta vanj prodre globlje kot barva. Lak se za razliko od barve tudi ne kruši, zaradi česar bo popravilo v prihodnosti veliko lažje.

Premaz nanašajte enakomerno

Barvo ali lak na ograjo nanašajte enakomerno, da bo vaše delo delovalo enotno. Preden se lotite dela, se prepričajte, da sta zunanja temperatura in vlaga skladni z navodili na izdelku. Večina lakov in barv se ne prime ali je končni učinek slab, če jih boste nanesli v veliki vročini ali mrazu.