Kot navaja vlada Ferskih otokov, je šlo le za enega izmed številnih legalnih lovov na pliskavke, ki potekajo poleti na tem otočju. Fotografije so iz dogodka, ki je potekal 30 julija v zalivu Sandavágur pri otoku Vágar.

Lov poteka tako, da oblasti številne delfine privedejo do zaliva, tam pa jih pričakajo domačini, ki jih usmrtijo. Zaradi množičnega uboja, v katerem umre tudi več kot 100 delfinov, se celoten zaliv obarva v grozljivo rdečo barvo.

Oblasti dogodek zagovarjajo s tem, da so delfini že vrsto let del njihove kulture, ter da je njihovo meso pomembno za preživetje številnih domačinov. Poleg tega zagotavljajo, da je trpljenje živali minimalno, saj mora vsak udeleženec dogodka imeti opravljen tečaj za ubijanje delfina, kar na dogodku izkaže z ustrezno izkaznico.

Po koncu uboja je meso, ki ga pridobijo, brezplačno razdeljeno med vse udeležence dogodka in dano lokalni skupnosti, še dodaja BBC.

Aktivisti se zgražajo

Krut uboj sproža tudi številne polemike pri različnih organizacijah. Te dogodku zelo nasprotujejo in so nad njem ogorčene, besede, da živali ne trpijo jih vsekakor ne pomirijo. The Blue Planet Society je na svojem twitter računu zapisala, da so Ferski otoki arhaična država, ki se mora priključiti 21. stoletju. »Ti ljudje nimajo spoštovanja, empatije in občutka krivde«, so še zapisali na istem družbenem omrežju.

Vrsta ni ogrožena

Po podatkih NAMMC študije iz leta 2012 velika pliskavka sicer ni ogrožena vrsta delfinov. Na svetu naj bi bilo okoli milijon delfinov te vrste in več kot sto tisoč naj bi jih živelo v morju blizu Ferskih otokov.