Glasbena ikona Aretha Franklin se je rodila 25. marca 1942 v Memphisu, otroštvo pa je preživela v Detroitu. Po tem, ko sta se njena starša ločila, je med šolskim letom živela z očetom, baptističnim pridigarjem Clarenceom La Vaughnom, počitnice pa je preživela z mamo Barbaro Franklin. Tako oče kot mati sta bila pevca gospelov in hči je podedovala njuno nadarjenost za glasbo.

Več kot štirideset albumov

Že v mladosti je igrala klavir v očetovi cerkvi New Bethel. Igranja se je naučila sama, brez poznavanja not, šele veliko pozneje se je vpisala na študij klavirja na znani glasbeni šoli Juilliard v New Yorku. Mama ji je umrla že leta 1952, oče pa leta 1984 po tem, ko je bil pet let v komi, ker so ga hudo ranili vlomilci. Predvsem njen oče je bil tisti, ki jo je spodbudil h glasbeni karieri. Poročena je bila dvakrat – od leta 1961 do leta 1969 s Tedom Whitom in od leta 1978 do leta 1984 z Glynnom Turmanom. Oba zakona, v katerih je rodila štiri sinove, sta se končala z ločitvijo.

Med zares številnimi uspešnicami Arethe Franklin so najbolj znane Respect (sicer priredba pesmi Otisa Reddinga), I Say a Little Prayer, (You Make Me Feel Like a) Natural Woman, Chain of Fools in Think. Izdala je več kot štirideset albumov, zadnji (A Brand New Me) je izšel lani. Lani novembra je tudi zadnjič nastopila, in sicer v New Yorku na obletnici fundacije Eltona Johna za boj proti aidsu. Sicer pa je leta 1968 pela na pogrebu ubitega borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega (Precious Lord, Take My Hand), pozneje pa tudi na treh predsedniških inavguracijah.

Kariera, ki ji ni bilo para

Poleg 18 grammyjev je osvojila tudi številne druge nagrade. Dobila je svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih, leta 1987 pa je postala sploh prva ženska, sprejeta v hišo slavnih rokenrola. George Bush mlajši ji je leta 2005 podelil predsedniško medaljo svobode, sicer najvišje ameriško civilno odlikovanje. Za njeno bogato kariero, ki je trajala več kot šest desetletij in vplivala na mnoge glasbene ustvarjalce, sta jo glasbeni kolidž Berklee in univerza Yale nagradila s častnim doktoratom.

Slovita pevka je med drugim napisala avtobiografijo z naslovom Aretha: From These Roots, ustanovila je svojo lastno glasbeno založniško hišo Aretha's Records, preizkusila pa se je tudi na velikem platnu, ko je v filmu The Blues Brothers odigrala gospo Murphy. O njeni bolezni se je ugibalo že pred leti, saj naj bi ji raka na trebušni slinavki odkrili že leta 2010, toda zdravje se ji je zares poslabšalo lani, ko je morala odpovedati nekaj koncertov in nastopov, napovedala pa je tudi, da se bo glasbeno upokojila. gb, sta