S tem bi bila Indija po Rusiji, ZDA in Kitajski četrta država na svetu z vesoljskim programom s človeško posadko. Prvi indijski državljan je sicer v vesolje poletel leta 1984, a na raketi takratne Sovjetske zveze, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Indija v zadnjih letih pospešeno razvija svoj vesoljski program. Lani poleti so iz izstrelišča na otoku Sriharikota izstrelili v vesolje najmočnejšo raketo domače izdelave GSLV MK III, ki je v orbito nad Zemljo ponesla satelit. Z raketami so dosegli tudi Luno in Mars, od leta 2004 pa odkrito razmišljajo tudi o človeških poletih v vesolje.

Modi je v današnjem nagovoru ob državnem prazniku napovedal tudi novo, državno zdravstveno zavarovanje, s katerim bi družine za majhno letno plačilo prišle do zdravstvene oskrbe v vrednosti 6300 evrov. Tako naj bi pomagali okoli 500 milijonom državljanom, ki si tega zaenkrat še ne morejo privoščiti.

Približno četrtina od skupno 1,3 milijarde Indijcev je po podatkih Svetovne banke nepismenih, povprečna življenjska doba znaša 69 let.