Urad trgovinskega predstavnika ZDA je v torek dokončal seznam 279 izdelkov s Kitajske, ki jih bodo prizadele nove 25-odstotne carine. Med njimi so tudi polprevodniki oziroma čipi. Ta seznam dopolnjuje tistega z 818 izdelki, ki so že deležni 25-odstotnih carin od julija.

Kitajska je takoj napovedala, da bo udarila nazaj z enako mero. Kot je danes pojasnilo kitajsko trgovinsko ministrstvo, bodo carine med drugim veljale za ameriški premog, bencin, avtomobile, motocikle in medicinsko opremo.

Ameriški predsednik Donald Trump Kitajski poleg tega grozi še s carinami na med 200 do 300 milijard dolarjev uvoza zaradi oviranja dostopa do kitajskega trga, kraje intelektualne lastnine in subvencij.

Trump je v torek zvečer na srečanju s prijateljsko nastrojenimi gospodarstveniki v New Jerseyju dejal, da ima sicer rad kitajskega predsednika Xi Jinpinga, s katerim sta se ujela, vendar so kitajske trgovinske prakse nepoštene. Vse skrbi okrog carinskih vojn je zavrnil in zatrdil, da se bo vse v redu končalo, trgovinski odnosi pa bodo fantastični.