Robuchon, ki se je rodil leta 1945 v mestu Poitiers na zahodu Francije, je v mladosti vstopil v semenišče. Med kuhanjem za svoje kolege pa je odkril svojo strast do kuhanja, zaradi česar se je pri 15 letih odločil za poklic kuharja.

Leta 1990 ga je eden najbolj priznanih kulinaričnih vodnikov Gault & Millau razglasil za »chefa stoletja«. V 80. letih preteklega stoletja je zaslovel s svojim pire krompirjem, za pripravo katerega je na kilogram krompirja uporabil 200 gramov masla.

Leta 2003 je ustvaril nov koncept »Atelje Joela Robuchona«, za katerega je značilno, da gostje restavracije lahko opazujejo pripravo hrane. Prva ateljeja je odprl v Tokiu in Parizu, nato pa med drugim še v Las Vegasu, Londonu in Hongkongu. Restavracije njegove verige imajo skupaj 31 Michelinovih zvezdic.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Benjamin Griveaux je Robuchona na twitterju označil za kuharskega vizionarja. »Njegovo znanje je francosko gastronomijo poneslo od Pariza do Šanghaja, še vedno pa navdihuje mlade generacije chefov,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Na njegovo smrt so se odzvali predvsem številni njegovi kuharski kolegi. »Njegova zapuščina je neizmerna,« je zapisal Eric Frechon, ki ima tri Michelinove zvezdice.