Hanzova na Malo Mojstrovko

S prelaza Vršič pojdimo po Hanzovi na Malo Mojstrovko. To je zelo zahtevna zavarovana pot, ki jo je leta 1928 mojstrsko nadelal in v 18 dneh s pomočjo Antona Kravanje, Kopiščarjevega iz Trente, zgradil gorski vodnik, reševalec in še kaj Ivan Vertelj - Hanza. Primerna je tudi za uvajanje začetnikov, ki jih bo morda treba varovati z vrvjo. Od izbranih treh je tehnično najlažja. Sestopimo lahko kar po njej, da jo poskusimo še navzdol grede, ali po južni strani skozi Vratca in po potki čez melišče na Vršič.

Via Italiana

Izhodišče za zelo zahtevno zavarovano pot Via Italiana je parkirišče pri zgornjem Mangartskem jezeru. Od tu mimo bivaka Nogara pridemo do vznožja stene. Ko dosežemo Mangartsko sedlo, se lahko odločimo še za vzpon na Mangart po zavarovani Slovenski in sestop na sedlo po običajni Italijanski poti. S sedla lahko sestopimo po široki grapi Plazje ali kar po poti Via Italiana. Med sestopom po njej sem celo bolj užival kot med vzponom. Šele ko greš po njej dol, spoznaš, kako enkratno je speljana po naravnih prehodih. Naporna, a lepa tura terja dobro kondicijo in izkušenost.

Ferata Češka koča

Ferata Češka koča sicer ni med prvimi »železnimi potmi« pri nas, je pa prva športna ferata v naših gorah. Ocena težavnosti je C, D/E (za zdaj najtežja ferata na svetu, Extraplomix na Gran Canarii, ima oceno G). Ne vstopajmo takoj po dežju, kajti kmalu po začetku je odsek, ki poteka delno po skalah in delno po zemlji, blatni podplati tudi na suhih skalah zdrsavajo. Potrebne so dobra kondicija, dovolj moči v rokah in izkušnje. Obstajata dve varianti. Lažja se priključi višje in obide najtežji spodnji del, še vedno pa nas čaka manjši skalni trebuh (D). Sestopimo na desno po markirani poti mimo Češke koče.