Znanih je devet imen astronavtov, ki bodo izvajali prve komercialne lete v vesolje. Plovila bosta priskrbeli podjetji, kot sta Boeing in SpaceX. Večina astronavtov že ima izkušnje izven orbite, med njimi sta tudi načelnik in pilot poizkusne misije iz leta 2011.

Zadnjih sedem let so ameriški astronavti v vesolje leteli z ruskimi plovili za 80 milijonov dolarjev na osebo. Astronavte je na prireditvi v enem večjih vesoljskih centrov, v Houstonu, združeni ameriški državi Teksas, predstavil Nasin administrator Jim Bridenstine. »Prvič od leta 2011 bomo z ameriškimi astronavti poleteli v vesolje z ameriškimi raketami iz ameriških tal,« je entuziastično dejal Jim, poroča BBC.

Poskusni polet Boeingove rakete brez posadke je predviden za letos, s prvo posadko pa bo poletel sredi prihodnjega leta, je sporočila Nasa. Na tem letu bosta astronavta Eric Boe in Nicole Mann ter direktor Boeinga Chris Ferguson.

Med izbranimi astronavti tudi Sunita Williams, slovensko-indijskega rodu

Ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu Sunita Williams je med devetimi izbranci, ki bodo leta 2019 začeli novo obdobje ameriških vesoljskih poletov s človeško posadko po upokojitvi raketoplanov leta 2011. Je ena izmed bolj izkušenih astronavtk v posadki, v svoji karieri je izven orbite namreč preživela že 321 dni.

Seznam devetih imen astronavtov: Chris Ferguson, Eric Boe, Nicole Aunapu Mann, Doug Hurley, Bob Behnken, Josh Cassada, Sunita Williams, Victor Glover in Mike Hopkins.