Nemška križarka MS Bremen s 155 potniki na 10-dnevnem oddihu v Arktičnem oceanu je v soboto pristala na norveškem otočju Svalbard. Na glavnem otoku po podatkih norveških oblasti živi okoli 3.000 polarnih medvedov, kar je več kot celotno človeško prebivalstvo otočja. Turistične ekskurzije v te vode morajo zaradi tega po zakonu vselej na krovu imeti posebno ekipo uslužbencev, ki je izurjena za odkrivanje severnih medvedov in ugotavljanje, če je varno za izkrcanje turistov. Tako je bilo tudi to soboto.

Ekipa štirih varnostnikov se je odpravila na kopno, a ni opazila enega medveda, ki je nato napadel varnostnika. Nemško podjetje Hapag-Lloyd Cruises, ki je organiziralo izlet, pravi, da so medveda ostali varnostniki poskušali odgnati, a so morali na koncu uporabiti strelno orožje in divjo žival usmrtiti. Napadeni varnostnik je utrpel poškodbe glave, a naj ne bi bile življenjsko nevarne.

Kako nevarno je obiskovanje otočja Svalbard, razkrivajo tudi napotki Norveškega polarnega instituta, ki se ukvarja s preučevanjem Arktike. Pravijo, da morajo obiskovalci otočja zaradi nevarnosti polarnih medvedov vselej s seboj nositi strelno orožje in drugo zaščitno opremo. Ob tem pa izpostavljajo tudi, da je namerno zasledovanje in iskanje severnih medvedov prepovedano, saj so zelo nevarni za človeka, če se jim preveč približa.

Številne kritike na račun turizma v bližini divjih živali

Slednje je tudi del očitkov, ki so jih zoper podjetje po incidentu namenili številni kritiki. Borec za ohranitev divjih živali Jeff Crown je v nedeljo za ameriško televizijo CNN tovrstnim turističnim izletom očital: »Ko si v tem ekosistemu kot turist, raziskovalec ali znanstvenik moraš slediti protokolom, da si varen in ne posegaš v obnašanje severnih medvedov.« Dodal je še, da je zelo tragično, ko je na planetu vsega 25.000 severnih medvedov. »Vsak je pomemben,« je še dodal.

Še bolj kritičen je bil britanski komik Ricky Gervais, ki je tvitnil: »Pojdimo preblizu severnemu medvedu v njegovem naravnem okolju in ga ubijmo, če se nam preveč približa. Moroni.« Do izletov, ki turiste približujejo divjim živalim so bili kritični tudi drugi. Biolog Adam Hart je ob denimo tvitnil: »Turizem … zopet se je izkazal za škodljivega divjim živalim.«

Podjetje Hapag-Lloyd Cruises sicer zagotavlja, da ladja na mestu ni pristala z namenom, da bi si turisti ogledali severne medvede, temveč da gre za eno od malega števila možnih pristanov na otočju. Pravijo tudi, da se severne medvede vselej ogleduje z ladij in varne oddaljenosti.