Čeprav se je po besedah ruskega strokovnjaka za severne medvede Ilije Mordvinsteva oblika znotrajvrstnega plenilstva v manjši meri vedno pojavljala, se je v zadnjem času število primerov drastično povečalo. Z njim se strinjajo številni ruski znanstveniki, ki med glavne vzroke za porast kanibalizma uvrščajo pomanjkanje prostora in posledično hrane, kot poroča Guardian.

»V nekaterih sezonah zaradi pomanjkanja hrane samci napadajo samice z mladiči,« izpostavlja Mordvinstev. Pomembno vlogo imajo predvsem ljudje, ki zaradi vse pogostejšega posega v naravni habitat največji zveri na svetu zmanjšujejo splošne pogoje za življenje. Lomljenje arktičnega ledu na območju od Obskega zaliva do Barentsovega morja, ki predstavlja lovišče severnega medveda, Mordvinstev povezuje z aktivnim črpanjem plina na ogromnem polotoku Yamal, ki meji na Obski zaliv. Omenjeno lovišče je tako postalo prometna pot za ladje, ki prevažajo utekočinjen zemeljski plin.

Ruski znanstvenik Vladimir Sokolov, ki je vodil številne odprave arktičnega in antarktičnega raziskovalnega inštituta v St. Petersburgu, pa poudarja pomen klimatskih sprememb. Zaradi vse toplejšega vremena severni medvedi v velikem številu opuščajo tradicionalna lovišča na ledeni podlagi in se pogosteje zadržujejo na obali. Zaradi tega se med ruskimi prebivalci arktičnih naselij širi tudi zaskrbljenost zaradi številnih medvedov, ki vstopajo na njihova poseljena območja.