»Bojujemo se do konca,« je motivacijsko geslo Primoža Rogliča, potem ko je varno prepeljal v Pau v sprinterski glavnini na čelu z domačim junakom dneva Arnaudom Demarom in so vse misli že pri odločilnih dveh dneh. Veliko je bilo že odločenega na vrhu Toura, 2215 visokega Col du Porteta. Danes bo še zahteven dan v Pirenejih (201 km) in sobotna ura resnice v vožnji na čas do Espelette (31 km). S sedanje situacije Tom Dumoulin ne more nadoknaditi 1:59 minute proti Geraintu Thomasu, Roglič pa vsekakor zmore za 16 sekund preseči Chrisa Frooma.

Primožu Rogliču je doslej Tour uspel z odliko. Brez upoštevanja ekipne vožnje na čas ima celo drugi skupni čas za Thomasom. Dumoulin je zaradi zaostanka na ravnini 16 sekund slabši, Froome je načet (+ 0:55). Najprej ga je na vzponu na Col du Portet strl Primož Roglič s pospeševanji. Ob vrnitvi s kolesom v dolino pa ga je s kolesa zbil še policist, ki je skrbel za varovanje ob cesti. Uslužbenec ni prepoznal največjega šampiona Toura zadnjih let s startno številko 1 na pinarellu. Zamenjal ga je z rekreativcem, ki se seveda ne smejo voziti po cesti v času dirke. Tekmovalcem je po nepisanih pravilih zaradi lažje transportne logistike dovoljeno. Ob stalnem »bu, bu« publike za cesto je zagotovo načet tudi ego.

Rogla je izjemno veliko prispeval, da so se postavila razmerja tudi znotraj Skya. Čeprav se vedno še lahko pokaže, da Chris Froome vstane od mrtvih, kot je na Giru, a v Skyu ne bodo več veliko tvegali. Večni pomočnik Geraint Thomas je s pospeševanji povečal prednost in šef ekipe David Brailsford je nova razmerja že požegnal. »Nimamo glavobolov. Fantje so zreli, iskreni, razumejo dirko, se spoštujejo. Če bo G zmagal, bo legenda. Če pa mu Froome pri tem pomaga in se zanj žrtvuje, bo on titan. Bo eden največjih vseh časov, čeprav ne bo zmagal. Ne morete si predstavljati, kaj je treba, da prvak to dela,« je David Brailsford laskal novi Froomovi vlogi.

To pa ne pomeni, da bo tretje mesto predal. »Naredil bom vse, da končam na odru in zraven pomagam Thomasu. Zmagal sem zapored Tour, Vuelto, Giro in z zmagovalnim odrom bo dovolj, če se to konča,« pravi Chris Froome. Za Rogliča je najboljša teorija napad na Aubique in spust v dolino do Larunsa. Če se osredotočimo na kronometer (31 km), je trasa valovita, za vsestranske, kot je tudi vodilna četverica. Dumoulin je aktualni svetovni prvak v tej zvrsti z norveškega Bergna, Roglič podprvak, Froome bronast. Thomas bo enakovreden tekmec. Lani je denimo dobil prolog na Touru. Tom Dumoulin se je nekako že sprijaznil: »Vedno imam še vero in upanje, saj se v tretjem tednu kaj spremeni, vendar Thomas se je pokazal kot najmočnejši. V tej situaciji ga ne morem ujeti. Vse je mogoče, videl sem na Giru, tudi Froome lahko še zmaga, a težko. Nisem pa tu zato, da Froome ne zmaga, pač pa ker sam želim zmagati ali biti na odru.«

Primožu Rogliču so nevarni lahki hribolazci Nairo Quintana, Mikel Landa in francoski up Romain Bardet, ki so glede sobotne preizkušnje v podrejenem položaju. Na legendarne prelaze Aspin, Tourmalet in Aubisque bodo zagotovo poskušali z napadi na vse ali nič in tako poskušali preobrniti potek dogodkov. Vsi, z izjemo nesojenega zmagovalca Gira Stevena Kruijswijka, imajo za sabo tako velike uspehe, da jim zgolj šesto ali sedmo mesto na Touru ne pomeni veliko. Prav ekipa LottoNl-Jumbo bo na dolgih razpotegnjenih klancih morala varovati prigarano in se, ne oziraje se na Sky, paziti na napade omenjenih. Verjetno bo ključno breme pomoči za Kruijswijka.

Pariz še ni za vogalom. Velja pravilo, da se Tour ne konča na ciljni črti na Elizejskih poljanah, tudi zadnji dan po nepisanih pravilih v vrhu rumene razvrstitve velja pakt o nenapadanju. Zapleti pa so vedno bili in bodo. Danes se je z asfalta pobiral Quintana. Tudi zelena majica ni na varnem pred Parizom, čeprav ima Peter Sagan neulovljivo prednost pred Alexandrom Kristoffom in se pelje rekordni šesti zmagi v tej prestižni sprinterski razvrstitvi. Tudi eden najspretnejših se ni izognil padcu. V sredo ga je odneslo pri hitrosti skoraj 70 km/h s prelaza Col d' Azet. Zelena majica je bila razcefrana skoraj do neprepoznavnosti. Ko so Saganovega moštvenega kolega Daniela Ossa vprašali, ali bo nadaljeval Tour kljub številnim odrgninam, je izstrelil: »Bo, on je žival.« In je odpeljal, se bojeval za zmago, a so ga v Pau v zadnjem ovinku izrinili in je končal osmi. Izjemno. Šteje boj do konca.