»Kaj drugega kot čakati je bilo težko narediti, saj sta imela Geraint Thomas in Chris Froome zraven do cilja še dva pomočnika Bernala in Kwiatkowskega,« je Primož Roglič pripomnil v cilju prve pirenejske etape. Protest kmetov, zaustavitev rumene karavane, solzivec med kolesarji, ponoven start, spektakularen padec Philippa Gilberta in zmaga Juliana Alaphilippa v pikčasti majici hribolazca so zasenčili miren dan v rumeni skupini najboljših na prvi dan »plezanja«. Zatišje pred rumenim viharjem.

»Pričakovali smo veliko napadov tudi v skupini z rumeno majico, a se na našo srečo niso zgodili,« je v cilju pripomnil nebeški komandant Geraint Thomas, ki je s Chrisom Froomom in pomočnikoma v Luchon pripeljal skupino z vso elitno deseterico rumene razvrstitve, vključno z mirnim Rogličem. V ekipi LottoNl-Jumbo so prvemu pomočniku Robertu Gesinku celo dovolili v beg, a je končal šesti. Prvih sto kilometrov je bilo zelo hitrih, v drugem delu so se vsi generali predvsem izogibali tveganjem na deloma vlažni cesti. Gilbert in Yates sta bila opozorilo.

Vsi pričakujejo eksplozivno etapo

Generali v rumeni razvrstitvi so v pričakovanju današnje kratke eksplozivne etape. Med Luchonom in prelazom Portet (2215 m) je vsega 65 kilometrov, od tega skoraj 40 kilometrov klancev s skupaj 3200 metri vzpona. Primoža Rogliča poznavalci znotraj njegovega ožjega kroga; kolesarski prijatelji (Jan Tratnik) in športni direktorji (Gorazd Štangelj) omenjajo kot enega glavnih favoritov. Nekaj več kot dve uri dolga etapa naj bi mu še posebej ustrezala. Kot odličen kronometrist lahko dolgo vozi v visokem območju anaerobnega srčnega utripa. Kratka etapa je letošnja posebnost Toura. Iz prve vrste bodo startali celo po sistemu iz gorskega kolesarstva, ko bodo najboljši začeli v prvi startni vrsti. To bo malo vplivalo, saj je prvi vzpon na Peyraduges na široki cesti. »Napadi bodo, nekateri se bodo zagotovo izstrelili kot iz pištole. Pričakujem najhujše, najtežji in najbolj nor dan,« je pripravljen gospodar rumene 'G' Thomas. Raketa, kot navijači tudi kličejo Rogliča, je tudi pripravljen. Poslikani orel na kolesu Bianchija tudi. Z veliko simbolike po lanski prvi zmagi čez Galibier. Dobre noge bodo bolj pomembne kot taktika, pravijo. Telemark obvlada.

Ognjemet ubežnikov, ki so se zapodili za etapno zmago kot krdelo lačnih volkov, je bil pričakovan. Zmagal je močan in že deloma sit. »Ne morem verjeti, da sem zmagal že drugič. Poznal sem zadnji vzpon in spust. Bil je neverjetno nor dan. Od utrujenosti sem imel hude bolečine, zdaj pa še to,« se je smejalo Julianu Alaphilippu, Francozu v dresu belgijske Quick.step s četrto zmago. Prioriteta mu je pikčasta majica najboljšega hribolazca. Ob padcu Britanca Adama Yatesa na zadnjem spustu pa je po zaslugi Mohoričeve »žuželke« po Le Grand Bornandu v Alpah privozil še drugo zmago na enem najbolj tradicionalnih prizorišč Toura.

Alaphilippe je vozil tudi za svojega moštvenega kolega Philippa Gilberta, ki je 70 kilometrov pred ciljem s prelaza Portet d'Aspet kot vodilni spektakularno zletel čez kamniti most in čudežno le z nekaj praskami prilezel iz grape na celo kolo. »To adrenalinsko izkušnjo bi še enkrat ponovil,« je v šali pripomnil srečni Gilbert. Za polet okoli štiri metre čez obcestni zid je dobil priznanje najbolj borbenega kolesarja dneva. Neverjetno naključje, da se je to zgodilo v bližini spominskega obeležja Italijanu Fabianu Casartelliju, ki je pred 23 leti na Touru tragično končal v obcestnem kamnu.

Prvi dan »ogrevanja« v Pirenejih je kot ključnega omenil tudi Gorazd Štangelj, športni direktor Bahrain Merida. Zanj je bil to dan D in ekipi je v veliki meri uspelo. S tremi kolesarji med najboljšimi ubežniki (z bratoma Izaggire, Gorka je bil drugi in Pozzovivo peti) so v ekipni razvrstitvi za minuto prehiteli ekipo Movistar in bodo jutri po stari tradiciji opravičeni do nošenja rumenih čelad. LottoNl-Jumbo, ki jim to ni prioriteta, zaostajajo denimo kot Sky že 58 minut.

Solzivec so čutili v pljučih

»Vedno doživimo nekaj novega, solzivca pa še ne. Kar nekaj tekmovalcev iz karavane ga je čutilo v pljučih. Situacija je bila bizarna,« je zaustavitev karavane zaradi protesta kmetov opisal Irec Dan Martin. Kmetje so na cesto navozili bale sena, policija je uporabila solzivec za odganjanje demonstrantov, a je veter zanesel snov med kolesarje, ki so se pripeljali mimo. Direktor Prudhoome je za četrt ure karavano ustavil, da so pomagali kolesarjem spirati oči. Potem je karavana startala znova. Ostalo je sprala nevihta. Tour se nikoli ne zaustavi. Tudi Kristijan Koren se ne: »Tudi sam sem po Roubaixu mislil, da s takim gležnjem ne bom zmogel, a sem stisnil zobe. Pri hoji imam še težave, poganjam lahko. Lahko bi se smilil sam sebi, a ko pridem 'mrtev' na zajtrk, so drugi še bolj poklapani, meni pa se kar smeji,« pravi Koren.