Prav tako je glavni odbor RKS na ponedeljkovi izredni seji obravnaval odziv vlade na navedeno problematiko. Ta je zadevo poslala v proučitev pristojnemu ministrstvu, ki naj bi v 20 dneh pripravilo gradivo za sejo vlade v zvezi s tem. Obenem so člani glavnega odbora obravnavali tudi medijske objave v zadnjem času, v katerih se po njihovih navedbah pojavljajo »nepreverjene, neresnične in v določeni meri tudi žaljive objave o organizaciji in njenem vodstvu«.

Kot so pojasnili v RKS, so po izgradnji Hotela Arija na Debelem rtiču podizvajalci Vegrada v letu 2010 proti RKS vložili trinajst tožb za plačilo zneskov, ki jih je RKS že plačal glavnemu izvajalcu Vegradu. Sodišče je v posamičnih pravdah večkrat in različno odločalo, zato vsi postopki še niso zaključeni.

Je pa sodišče v največjem zahtevku podizvajalca zaradi marca letos sprejete avtentične razlage 631. člena obligacijskega zakonika odločilo v škodo RKS. Zato mora RKS podizvajalcu plačati 1,41 milijona evrov. »Zaradi takšnih odločitev se je RKS znašel v nezavidljivi, težko rešljivi in krivični situaciji, ko mora del sredstev, ki jih je že plačal, plačati ponovno. Skupno bo tako z naslova izgubljenih tožb RKS moral podizvajalcem dodatno plačati znesek v višini tri milijone evrov,« so zapisali.

Aktivnosti potekajo nemoteno

RKS kljub opisanemu položaju še vedno skrbi za normalen potek njegovih aktivnosti, so zatrdili. Tako skrbi za organizacijo in izvedbo krvodajalskih akcij, tečajev prve pomoči, je pripravljen na ukrepanje ob naravnih nesrečah in tako kot že vrsto let številnim socialno ogroženim otrokom in starejšim omogoča letovanja na morju. Socialno šibkim pomaga v obliki prehranskih paketov in druge materialne pomoči, med drugim v pripravi na novo šolsko leto zbira šolske potrebščine za socialno ogrožene otroke, so še zapisali v RKS.