Wolters, ki ima spletno stran World Travel & Culture, je v videu ponudil 13 nasvetov, ki se nanašajo na kulturne razlike, hrano, javni prevoz, plaže, varnost in nekatere druge zadeve, da bi obisk na Hrvaškem minil, kar se da lepo.

Video je posnel na otoku Hvar, nasveti pa so po njegovih besedah iz prve roke.

Med drugim po njegovem ni treba biti zaskrbljen, če ne znaš hrvaško. »Ne skrbite, če ne obvladate hrvaščine. Vedo, kako se je treba obnašati do turistov, večina govori angleško. Če znate kakšno hrvaško besedo, bodo to zelo cenili,« je dejal o Hrvatih.

Niti v šali ne podcenjujte česarkoli hrvaškega

»Poskusite se izogniti pogovoru o vojni s Srbijo, nikoli ne govorite o Hrvaški kot o Jugoslaviji,« je obenem opozoril. Kot je dodal, niti v šali ni smiselno podcenjevati česar koli hrvaškega.

Navedel je še, da je treba imeti obutev za na plažo, ker vse hrvaške plaže niso peščene, obvezni sta tudi uporaba sredstev za sončenje in proti komarjem.

Poudaril je tudi, da ne gre pričakovati, da bo mogoče na hitro obiskati kraje na Hrvaškem, če se človek na pot odpravi z javnim prevozom.

»Nikakor ne zamudite lokalnih muzejev ali domačih jedi. Če vam kdo od lokalnih prebivalcev ponudi tradicionalne suhe fige ali domače žganje, tega nikakor ne zavrnite,« pravi Wolters, ki po oceni ameriškega časopisa USA Today velja za enega najboljših popotniških video snemalcev.

Wolters je še spomnil, da na Hrvaškem uporabljajo kune in ne evrov. Povedal je tudi, da je v restavracijah zaželeno pustiti napitnino v višini desetih odstotkov celotnega računa.