Teniškemu igralcu Marcu Cecchinatu vsaj za zdaj sezona teče kot po maslu. Potem ko je na odprtem prvenstvu Francije po tesnem dvoboju izpadel proti Avstrijcu Dominicu Thiemu, je dobro formo kronal z zmago v Umagu. Petindvajsetletnik je na Hrvaškem igral kot tretji nosilec, v finalu, ki si ga je ogledala tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar - Kitarović, pa premagal Argentinca Guida Pello s 6:2 in 7:6 (4). S tem je osvojil svoj drugi turnir v karieri, saj je aprila letos zmago slavil še na Madžarskem.

»To je bil sijajen teden zame. Presrečen sem, da se iz Umaga vračam s trofejo. Zasluge za uspeh gredo moji celotni ekipi,« je po zaključku enajstdnevnega teniškega spektakla v Istri dejal Marco Cecchinato. Sicilijanec je po Fabiju Fogniniju šele drugi Italijan, ki se je veselil zmage na Croatia Open. Cecchinato je z zmago osvojil novih 250 točk in se na teniški lestvici ATP povzpel najvišje doslej – na 22. mesto.

Na lestvici najboljših igralcev na svetu še naprej kraljuje Španec Rafael Nadal, ki ima pred drugouvrščenim Švicarjem Rogerjem Federerjem 2230 točk prednosti. Tudi sicer do sprememb v prvi deseterici ni prišlo. Tretji ostaja Nemec Alexander Zverev, četrti Argentinec Juan Martin del Potro, peterico pa zaključuje Južnoafričan Kevin Anderson.

In Slovenci? Naš najboljši Aljaž Bedene, ki je v Umagu izpadel v četrtfinalu proti Špancu Tommyju Robredu, je pridobil mesto in je zdaj 80. igralec sveta. Potem ko je minuli teden padel za skoraj 50 mest, je na 209. mesto znova nazadoval Blaž Kavčič, Blaž Rola pa je skočil za 17 mest in zaseda 222. mesto.

Podobno kot pri moških tudi ženska lestvica WTA ni postregla s spremembami v prvi deseterici. Na prvih štirih mestih so zmagovalke grand slamov. Prva je zmagovalka Rolanda Garrosa Romunka Simona Halep pred zmagovalko OP Avstralije Danko Caroline Wozniacki, sledita pa ji Američanka Sloane Stephens, ki bo čez mesec dni branila naslov na odprtem prvenstvu ZDA, ter zmagovalka Wimbledona Nemka Angelique Kerber.

Med Slovenkami je najboljša Polona Hercog. Mariborčanka je z 90. skočila na 75. mesto, a bi lahko bila morda še višje, če v soboto zaradi poškodbe stegna ne bi predala polfinalnega dvoboja v Bukarešti. Napredovale so tudi preostale tri najboljše slovenske igralke. Tamara Zidanšek je 90., Dalila Jakupovič 93., Kaja Juvan pa 237. igralka sveta.