Nogometaši Olimpije za skok čez prvo oviro na poti do lige prvakov potrebujejo senzacijo. Favorizirani Qarabag bo po zmagi v Ljubljani z 1:0 danes ob 19. uri potrjeval napredovanje, slovenski prvaki pa zagotavljajo, da je dvoboj še povsem odprt. Olimpijo je ob prihodu v mondeni Baku pričakalo vroče poletje in visoka vlažnost, ki bo otežila pogoje za igro. Moštvo je zvečer opravilo zadnji trening na stadionu Tofiq Bahramov, ki z zunanje strani deluje kot gladiatorska arena.

Stolica skoraj brez napadalcev

Olimpija bo v Bakuju poskušala napredovati s podobno taktiko kot v Stožicah, kjer se je njena igra ustavila pred kazenskim prostorom tekmeca. Trener Ilija Stolica je ostal skoraj brez napadalcev, saj je Abass Issah kaznovan zaradi rdečega kartona, Andreja Vombergarja pa niso prijavili za uvodni evropski izziv. »Rešitve bomo morali poiskati na ravni kolektiva. V Bakuju želimo zadržati žogo v svoji posesti. Qarabag smo že v Ljubljani prisilili, da je pokazal ranljivost. Če bomo imeli tudi v Bakuju v zahtevnih pogojih enak pristop in energijo, sem globoko prepričan, da bomo imeli zelo velike možnosti za napredovanje,« optimizem vre iz trenerja Ilije Stolice, čeprav je azerbajdžanski prvak v Stožicah brez velikega naprezanja igral ravno toliko, da je zabil zmagoviti gol.

Prva aduta Olimpije pred vrati Qarabaga bosta Rok Kronaveter in Kingsley Boateng. Stolica še vedno vztraja pri aktivnejši vlogi levega bočnega branilca Dina Štigleca, ki se iz obrambe seli v zvezno vrsto in se vključuje v napad, kar ga uvršča med tekaško najbolj obremenjene igralce. »V karieri se še nisem preizkusil v tej vlogi, a ker sem profesionalec, bom izpolnil vse zahteve trenerja. Pred tekmo v Bakuju so odprte vse možnosti. Če bomo dobro igrali, bo gol prišel sam od sebe,« razmišlja Dino Štiglec, za katerim je najbolj čustven teden v življenju. Potem ko se mu je rodila hči, je solze sreče točil tudi ob zgodovinskem uspehu Hrvaške na svetovnem prvenstvu.

Mandarić obljublja nagrade

V Azerbajdžanu bo nastop Olimpije spremljal tudi predsednik kluba Milan Mandarić. Ko je vstopil v avlo brniškega letališča, je na prošnjo tiskovnega predstavnika kluba preskočil dolgo vrsto in se med prvimi prijavil za čarterski polet proti Bakuju. Kot pravi, goji veliko upanje, da bo Olimpija po dveh neuspešnih evropskih sezonah naposled pripravila presenečenje proti najbolj atraktivnemu tekmecu v njegovi triletni eri na čelu kluba. »Prvo tekmo v Stožicah bi lahko zmagali, a nam tudi zaostanek 0:1 daje veliko možnosti za napredovanje. Za Qarabag so rekli, da je nogometna sila, a ni bil boljši od Olimpije. Prepričan sem, da bodo igralci pokazali veliko željo. V primeru uspeha jih čakajo denarne nagrade. Ko spečeš kolač, ga ni težko razdeliti,« pravi Milan Mandarić, ki pravi obraz prenovljene Olimpije pričakuje čez mesec dni.

Kadrovanja še ni zaključil, saj Olimpija čaka na prestop 27-letnega litovskega reprezentanta Vitalijsa Maksimenka, ki igra na položaju štoperja, prihaja pa tudi obetavni 15-letni napadalec Marcel Ratnik iz mariborske nogometne šole. Mandarić je potrdil, da sta pri izhodnih vratih napadalca Issah in Vombergar: »Za Issaha smo že prejeli nekaj ponudb, a nas še niso prepričale. Vombergar se ni vklopil v moštvo in ne velja za klasično devetico, kot nam je obljubljal Mladen Rudonja, ko je lani opravljal naloge skavta v Južni Ameriki. Ni še uradno, a verjetno se bo Vombergar vrnil v Argentino.«

Angleški mediji so Mandarića pred dnevi povezovali s prevzemom drugoligaša Aston Ville, a zatrjuje, da se njegov čas v Ljubljani še ni iztekel. »Ne vem, kaj bo prinesla prihodnost, a v tem trenutku se zagotovo ne vračam v Anglijo. Nogometnim prijateljem na Otoku sem povedal, da jim lahko pomagam, a ne morem prevzeti kluba, saj imam obveznosti do Olimpije. Obljube v Stožicah bom izpolnil do konca,« je odločno zavrnil odhod iz slovenskega nogometa. V Ljubljani si želi dočakati uvrstitev v skupinski del enega od evropskih tekmovanj. Če Olimpiji v Bakuju ne uspe pripraviti senzacije, ga bo potolažil nov izziv v kvalifikacijah za ligo Evropa. »Vendarle pa imam občutek, da bo Olimpija v Bakuju napredovala,« je napovedal.