Kot so navedli, so stekleničko našli v hiši zastrupljenega Charlieja Rowleyja v kraju Amesbury, zdaj pa so znanstveniki v laboratoriju Porton Down potrdili, da je bil v njej novičok. »Zdaj potekajo preiskave, od kod je steklenička prišla in kako se je znašla v hiši,« so zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Že v začetku tedna so sicer sporočili, da se je par z rokami dotaknil okuženega predmeta z novičokom in da sta bila izpostavljena veliki količini strupa.

Vodja britanske protiteroristične policije, ki vodi preiskavo, Neil Basu, je glede današnje ugotovitve sporočil, da gre za »pomemben in pozitiven razvoj«.

»Ne moremo pa zagotoviti, da te snovi ni nikjer več, zaradi česar bodo kraji ostajali zavarovani še nekaj časa,« je poudaril. To bo omogočilo temeljito preiskavo in zagotovilo varnost za ljudi, je dodal.

V Veliko Britanijo povabili strokovnjake, da bi neodvisno potrdili, za kateri strup gre

Britansko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so v Veliko Britanijo povabili strokovnjake Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), da bi neodvisno potrdili, za kateri strup gre. Strokovnjaki bodo na Otok prispeli prihodnji teden.

45-letnega Rowleyja in njegovo 44-letno partnerko Dawn Sturgess so 30. junija našli nezavestna na njegovem domu. Sturgessova je za posledicami zastrupitve umrla v nedeljo, Rowley pa je v torek prišel k zavesti in ni več v kritičnem stanju. Policija je z njim na kratko tudi govorila.

Amesbury leži nekaj več kot 10 kilometrov od Salisburyja, kjer sta bila marca z isto vrsto živčnega strupa zastrupljena bivši ruski agent Sergej Skripal in njegova hčerka Julija. Oba sta medtem zapustila bolnišnico in se nahajata nekje na Otoku.

London za napad z novičokom na Skripala krivi Rusijo, kar ta odločno zanika in poziva britansko vlado k predstavitvi dokazov.