Teleskop na Havajih, Pan-STARRS 1, je 19. oktobra 2017 zaznal premikajočo se luč na nebu. Sprva je neznani objekt izgledal kot čisto navaden manjši asteroid, a se je z nadaljnjim opazovanjem izkazalo drugače. Njegova orbita je bila po izračunih namreč preveč velika, da bi lahko izvirala v našem osončju. Asterod so poimenovali 1I/2017 U1 (’Oumuamua), kar v havajskem jeziku pomeni »kurir« oziroma »sel«. Znanstveniki verjamejo, da je en izmed 10.000 drugih takšnih objektov, ki se neopaženo skrivajo v naših sosednjih ozvezdjih.

Objekt dolg več kot 400 metrov in bogat z organskimi molekulami

»Morali smo ukrepati zelo hitro,« je povedal član znanstvene ekipe ESO v Garchingu, Nemčiji, Oliver Hainaut. »'Oumuamua je namreč že prešel najbližjo točko Soncu in se počasi vračal v medzvezdni prostor.« Analize so pokazale, da je asteroid dolg vsaj 400 metrov, sestavljen pretežno iz kamna in kovinskih delcev, medtem ko vode in ledu v njegovi sestavi ni najti veliko. Je izjemno temen, vpija 96 odstotkov svetlobe, ki pride na njegovo površje, vsebuje pa tudi organske ogljikove molekule.

Na podlagi slik, ki jih je s teleskopom Very Large Telescope (VLT) pridobila ekipa astronomov z Instituta astronomije na Havajih, ki jih vodi Karen Meech, so lahko ocenili, da se 'Oumuamua okoli svoje osi vrti vsake 7,3 ure.

'Oumuamua je tako prvi asteroid izven našega osončja, katerega se je vsaj malo dotaknila znanstvena roka. Zadnje analize pravijo, da je sestava tega asteroida podobna objektom, ki nastanejo v našem osončju. Glede na to, da asteroidi nastanejo v procesu formacije planetov, nam vpogled v sestavo tega asteroida kaže, da morda obstajajo tudi druga osončja, podobna našemu.