Pri Ikei so ob naznanitvi novosti izpostavili, da stranke danes vse hitreje menjajo pohištvo. Sami se želijo oddaljiti od »linearnih mehanizmov, v katerih iz virov nastajajo odpadki«.

Odkupna cena največ 30 odstotkov prodajne

Če torej kupci ne bo več potrebovali določenega kosa pohištva, kot so omare in jedilne mize, ga bodo lahko fotografirali in posnetek prek spletne strani posredovali Ikei. Ta ji bo odgovorila s predlogom odkupne cene, ki pa bo lahko dosegla največ 30 odstotkov zadnje veljavne prodajne cene posamičnega kosa. Če se bo stranka s ponudbo strinjala, bo morala pohištvo pripeljati v izbrano Ikeino poslovalnico, pri tem pa bo prejela dobropis.

Le sestavljeno Ikeino pohištvo v dobrem stanju

Pohištvo bo medtem končalo v tako imenovani »zakladnici"« kjer bo čakalo novega lastnika, ki bo moral za pohištvo odšteti prav toliko, kolikor je zanj odštela Ikea. V švedskem pohištvenem velikanu sicer opozarjajo, da sprejemajo le sestavljeno rabljeno pohištvo v dobrem stanju in le lastne znamke. Prav tako ne bodo odkupovali določenih vrst izdelkov, kot so postelje, zofe, žimnice, kuhinjsko in kopalniško pohištvo.