Svetovna veriga pohištvenih centrov, ki praznuje že tričetrt stoletja, uspe tudi najbolj varčnim kupcem med pohodom po njenih trgovinah odpreti denarnico. To pa zato, ker uporablja nekaj premetenih zvijač, s katerimi jih navduši za nakup. Če ne želite iz Ikee oditi s kupom stvari, ki jih pravzaprav ne potrebujete, preberite naslednje vrstice. In ne recite, da vas nismo posvarili!

Pohod po trgovinskem labirintu

Za razliko od živilskih trgovin in blagovnic, kjer lahko kupci izmed polic takoj stopijo do blagajne, Ikea z ureditvijo svojih centrov, ki so zasnovani kot labirint, prisili obiskovalce, da se na poti do blagajne sprehodijo po vsej trgovini. Strokovnjaki za prodajne strategije so seveda navdušeni in pritrjujejo dejstvu, da boste najverjetneje kupili nekaj, česar niste načrtovali, čim dlje vas bo Ikea zadržala v svojem centru. Ikeini zaposleni priznajo, da imajo trgovine bližnjice do blagajn, a je njihova dobra volja, če vam jih bodo pokazali. Druga možnost je, da med razstavnimi sklopi sami najdete bližnjico – hodite premočrtno in nazadnje boste le prispeli do izhoda.

Poceni mesne kroglice

Vam je med pohodom po Ikei zmanjkalo energije? Nič zato, vsak prodajni center ima restavracijo, v kateri se lahko po zmernih cenah okrepčate s slovitimi švedskimi kroglicami in drugimi jedmi. Nekateri kupci hodijo v Ikeo samo zato, da tam jedo. Resnično! Pa vendar obstaja razlog, da je hrana poceni. To namreč spodbuja predpostavko, da je tudi pohištvo poceni, pri čemer številni kupci sploh ne vedo, kakšna je pravzaprav ugodna cena. Če je torej hrana poceni, je tudi pohištvo, si mislijo naivni nakupovalci, kar pa ni vedno res. Kaj lahko naredite? Preden greste v Ikeo po nakupih, v katalogu ali na spletu poglejte, koliko stanejo izbrani izdelki. Tako se lahko prepričate, da ste jih res kupili ugodno, ne pa da vas zavedejo švedske kroglice.

Do potankosti urejeni razstavni prostori

Ko hodite po trgovini, lahko občudujete do potankosti urejene razstavne prostore s spalnicami, dnevnimi sobami, kuhinjami ali kopalnicami. In te niso tako dovršeno razstavljene naključno, temveč izkoriščajo dejstvo, da smo vsi kognitivno leni. Navdušeni smo nad postavitvami, ki so delo profesionalnih aranžerjev, pri tem pa si ne znamo predstavljamo, kako bo določen izdelek videti pri nas doma. In ker nam je všeč celovita oprema, mnogokrat kupimo izdelke, ki so del postavitve, a jih sploh ne potrebujemo. Ikea hoče, da ne vidimo samo postelje ali klubske mizice, marveč si zaželimo, da bi imeli novo celo spalnico ali dnevno sobo. Če si kompletne nove opreme ne morete privoščiti, se najprej vprašajte, kam boste postavili kupljeni izdelek. In če zanj nimate prostora, ga raje ne kupite.

Impulzivni nakupi

Zaljubite se lahko v določen izdelek, še preden vidite, koliko stane. In ko ugotovite, da morda ni tako poceni, kot ste mislili, se mu težko odrečete. Kupci na splošno hitreje napolnijo nakupovalno košaro z izdelki, ki jih morda niti ne potrebujejo, če njihove cene ne vidijo takoj. Svetujemo vam, da se vnaprej pozanimate o cenah želenih izdelkov, tako da si boste lahko izračunali, koliko denarja potrebujete. Nato pa se med nakupovanjem seveda držite zastavljenega proračuna. Ena izmed zvijač, da se izognete impulzivnim nakupom, je tudi ta, da vzamete s seboj le gotovino oziroma toliko denarja, kot ga potrebujete za načrtovani nakup, kreditno kartico pa pustite doma.