Novak, ki je predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov, je tudi dejal, da so upravi štorske železarne do četrtka dali rok, do katerega se mora opredeliti do zadnjega približevalnega predloga stavkovnega odbora, ki so ji ga posredovali v ponedeljek. Če uprava ne bo sprejela tega predloga, bo stavkovni odbor v petek napovedal celodnevno stavko. Novak ocenjuje, da štorska železarna posluje odlično, da ima dovolj naročil in da je proizvodnja rekordna. Največji problem so po njegovih besedah osnovne plače, ki so zelo nizke.

Vodstvo družbe je sredi junija zaključilo pogajanja o dvigu plač s sindikatom SKEI. Osnovna plača vsem zaposlenim se bo po pojasnilih poslovodstva zvišala za sedem odstotkov, delavcem v jeklarni, kjer so delovne razmere najslabše, pa se bo količnik dvignil za eno ali dve točki.

V omenjenem sindikatu ocenjujejo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil, so še dodali v sindikatu.