Za praznovanje okroglih jubilejev ne zadostuje več, da najameš zaključenim družbam namenjeno sobano v lokalni gostilni. Tanja Ribič je abrahama v krogu bližnjih zaznamovala na posestvu Galerije Repanšek, ki se običajno rezervira za galantnejša poročna slavja, evropski poslanec Lojze Peterle pa je za sedemdeseti rojstni dan namesto zabave v Ljubljani organiziral »medgeneracijsko razpravo« Slovenec 2018. Tam je v družbi magistrov in doktorjev znanosti ter predsednika Boruta Pahorja razpravljal o »poti, ki jo je slovenski človek opravil od 1848 do 2018«. O krizi in »samozavestnem bivanju« v evropski in globalni družbi sta med drugim spregovorila ustavni sodnik Klemen Jaklič in ekonomist Rado Pezdir, med udeleženci pa smo opazili tudi maratonskega plavalca Martina Strela.

Tadej Golob ni tajnica, Dušan Jovanović rad žaga drevje

Bolj sproščeno je bilo na osemdesetletnici odvetnika Petra Čeferina, saj jo je na ljubljanskem gradu Fužine pospremil s predstavitvijo svoje nove biografije Nespodobni odvetnik, ki jo je po naročilu sina, predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, v pičlih štirih mesecih spisal biograf in pisatelj kriminalk Tadej Golob. Med garaškim pisanjem sta se tudi sporekla, je po poročanju časnika Večer priznal Čeferin starejši. »Ker je on umetnik, jaz pa pravnik, sem mu v izmenjavi neštetih mailov enkrat napisal: A ti sploh bereš, kaj ti jaz pišem? Vedno sem ga naslavljal z 'dragi', on pa mene tako le enkrat: Dragi Peter, jaz nisem tvoja tajnica, dobi si drugega pisatelja,« se je navzočim šaljivo izpovedal Peter Čeferin.

Voščit so mu prišli mnogi znani obrazi, recimo župan Ljubljane Zoran Janković, župan Kopra Boris Popovič, v parlament pravkar vključeni, iz Sveta Evrope pa izključeni Zmago Jelinčič Plemeniti, Andrej Šifrer, Alenka Bratušek in kmalu upokojeni Slavko Bobovnik, ki so ga mrkogledega opazili med kramljanjem z ljubljanskim županom. Slednje najbrž lahko pripišemo splošnemu razpoloženju voditelja in ne kakšnim natančneje opredeljenim antipatijam do Jankovića.

Najboljše ribe so v Ljubljani

Župan in ravnokar državno odlikovani direktor Darko Brlek sta bila menda dobro razpoložena na otvoritvi Festivala Ljubljana, saj je občinstvo obnemelo ob spektakularni plesni predstavi Sfera Mundi slavnega katalonskega režiserja Carlusa Padrisse. Ljubljančane so prevzeli akrobati in osupljive instalacije, ki menda ponazarjajo sožitje in sodelovanje narodov, režiserja pa je navdušila slovenska kulinarika. V intervjuju za Dnevnikovo TV-prilogo Pilot je namreč povedal, da so mu v neimenovani restavraciji (verjetno je večerjal v Asu) sredi prestolnice postregli »najboljšo ribo v življenju«, sicer pa ga na Slovenijo spominjajo nogometni vratar Jan Oblak in vsa lepa mestna drevesa, ki jih je toliko, da človeku nikoli ni treba v gozd.

Sorodna zanimanja ima tudi njegov stanovski kolega Dušan Jovanović, saj se menda najraje sprošča ob žaganju drevja. »Ko vidim, da ga zagrabi, moram nemudoma pristopiti in znoreti. Nekateri se ne morejo odpovedati pijači, on pa se ne more odreči šniclanju dreves. Noro,« je o soprogovem hobiju za revijo OnaPlus spregovorila znamenita igralka Milena Zupančič in se ob priložnosti odzvala še na pogost očitek, da dramski igralci radi kaj spijejo. Predstave so izčrpavajoče in po koncu potrebuješ čas, da se umiriš. »Fino je, če lahko po koncu s kolegi sedeš, v miru poklepetaš. Ob soku? Dobro, dva že, tretji je že huda muka,« je bila iskrena Zupančičeva, ki je v življenju samo enkrat nastopala z mačkom, a je bila izkušnja prehuda, da bi si to upala ponoviti še kdaj.

Šarec te lahko pošlje v organe, Janša bo imel vsega dovolj

Zabavam je po izkušnjah Saša Hribarja medtem povsem nenaklonjen morebitni bodoči mandatar Marjan Šarec, sicer dolgoletni sodelavec Radia Ga-Ga in TV-oddaje Hri-bar. »Ko smo skupaj delali, je bil star manj kot trideset let, a v družbi se je vedel kot šestdesetletnik,« se Hribar v reviji OnaPlus spominja nekdanjega kolega, ki je menda enkrat odpovedal snemanje oddaje, saj je moral delati kot redar na gasilski veselici v Šmartnem. Ko so ga vprašali, ali se bo zabavi sčasoma priključil tudi sam, je odvrnil, da ne, saj mora biti na parkirišču red vso noč.

Šarec ima kot izvrsten imitator in igralec izjemen čut za mimiko in tako je svojčas opazil, da Janez Janša vsakič pogoltne slino, preden se zlaže. A kretnje dobro zaznava tudi Hribar in prepričan je, da je Marjan Šarec še zdaj pogosto na meji, da zdrsne v lik. To lahko opazimo vsakič, ko ustnico povleče navzdol in privzdigne glavo. Sašo Hribar še ocenjuje, da »premočrtni« Šarec nikoli ne bi privolil v korupcijo, koalicijska pogajanja s partnerji pa bodo vendarle naporna, saj »Marjanu lahko popustijo živci in v trenutku te pošlje v vse organe«. Prihodnost države je za isto izdajo revije razkrila astrologinja Ema Kurent. Napoveduje vlado Marjana Šarca, Janša pa bo po njenem imel »počasi vsega dovolj« in prihodnje leto morda postal evropski poslanec.

Parlament potrebuje eksorcista, Verbotnova je svobodomiselna

Okultne teme so ta teden pritegnile še novinarje revija Zarja, kjer so se pomenkovali z izganjalcem hudiča Marijanom Veternikom iz župnišča v Žičah. Kadra primanjkuje, mladih to delo ne zanima, je zaskrbljen Veternik in meni, da izganjanje ni tako zahtevno, saj je Jezus močnejši od hudiča. Včasih hudič obsede tudi hišo, največkrat zaradi »greha splava« tamkaj stanujočih. »Če oba (starša) opravita spoved in data za kakšno mašo za splavljenega otroka, te stvari v trenutku izginejo,« tolaži certificirani izganjalec in obenem svari pred nekim šarlatanom iz Ljubljane, ki je »celo pravoslavne vere«, v svoje postopke pa meša vse mogoče coprnije in celo »muslimansko magijo«, kar v praksi pomeni, da s hudičem izganja hudiča. Veternik svoje storitve ponuja tudi parlamentu. V preteklosti so ga že klicali na pomoč, za učinkovito obrambo pred hudičem pa bi morali eksorcista vendarle redno zaposliti.

Hudičevo situacijo v državi lahko delno omilijo vsaj novosti na področju domače popularne glasbe. Novo skladbo z naslovom Pogrešam te je izdal Gianni Rijavec in si ob priložnosti privoščil nov, po meri izdelani klavir bele barve. »Vse je dobro šlo, zdelo se je skoraj prelepo, ti si vzela vse, jaz pa sem le ljubil te,« prepeva Rijavec. Reviji Lady je dodatno pojasnil, da gre za »romantično slovensko kancono z dramaturškim lokom in zapomljivim refrenom«, ki bo ljudi spremljala ob dolgih samotnih večerih. Bolj vedre popevke snema Natalija Verboten.

V novem videospotu z naslovom Lepa na pogled se poroči z žensko, natančneje z voditeljico in modno oblikovalko Jernejo P. Zhembrovsky. Pevka je namreč zelo svobodomiselna. »Ko je padla ideja, da se na koncu poročim z žensko, sem bila takoj za, saj že od nekdaj podpiram ljubezen, ne glede na spolno usmerjenost, veroizpoved, barvo kože, raso…« je Verbotnova za portal 24ur.com opredelila okoliščine za nastanek videospota. Poročni obred v njem se odvija na vrhu planote v Zgornji Kungoti – mladoporočenki si izmenjata prstana, a ne gresta predaleč in se ne poljubita.