Višje sodišče je tako potrdilo odločitev prvostopenjskega z 21. junija, da bodo imeli na obravnavi v sredo pravico glasovanja vsi upniki, ki imajo potrjene neplačane terjatve. Določilo je tudi, da bodo upniki, ki jim terjatev niso priznali, tudi lahko glasovali, če bodo upniki s pravico glasu s tem tudi soglašali.

Todorić se je pritožil na sklep, ker je med drugim ocenil, da niso bili izpolnjeni niti formalni pogoji za pogodbo o poravnavi, ker jo je sprejel začasni svet upnikov, ne pa redni svet upnikov. Meni, da so kršili tudi načelo enakopravnega postopka do vseh upnikov ter da znesek priznanih terjatev ne ustreza resničnem znesku terjatev nekaterih upnikov. Nasprotuje tudi glasovanju o poravnavi z mobilno aplikacijo, ki jo je sodišče napovedalo zaradi velikega števila upnikov, ki jih pričakujejo na sredini obravnavi.

Sodišče obravnavo napovedalo za sredo

Višje sodišče je danes med drugim pojasnilo, da so Todorićevo pritožbo zavrnili kot neutemeljeno, ker sodišče s svojim sklepom o poravnavi ni odločalo o pravicah posameznih upnikov. Sodišče je napovedalo obravnavo za sredo, ko bo nekaj več kot 3000 upnikov s priznanimi terjatvami lahko glasovalo o predlogu poravnave, ki ga je prejšnji mesec sprejel začasni svet upnikov.

Glasovanje bo potekalo v športni dvorani Dražen Petrović v Zagrebu v dveh fazah. Upniki bodo najprej odločali, ali soglašajo s tem, da bodo imeli pravico glasu tudi upniki, ki jim niso priznali terjatev, nato pa bodo glasovali o poravnavi. Če bo poravnava sprejeta, bosta največji upnici koncerna, ruski banki Sberbank in VTB, postali tudi največji lastnici novega koncerna s približno 47-odstotnim deležem.