Ko je Takaši Inui, ki je danes praznoval 30. rojstni dan, v 52. minuti zadel za vodstvo z 2:0, je kazalo, da se bodo Japonci prvič v zgodovini SP uvrstili v četrtfinale. A Belgijci, ki so v štirih minutah na začetku drugega polčasa dobili dva gola, so v zadnjem delu za enako število golov potrebovali pet minut (oba so dosegli po strelu z glavo) in v 74. minuti je bilo 2:2. V infarktni končnici je le nekaj sekund pred četrto (zadnjo) minuto sodnikovega podaljška po hitrem protinapadu zadel Nacer Chadli in Belgiji, ki je neporažena že 23 tekem, priigral četrtfinale z Brazilijo. Belgijci so po Zahodni Nemčiji leta 1970 postali tudi prva reprezentanca na SP, ki ji je v izločilnih bojih uspelo nadoknaditi dva gola zaostanka.

Belgijski selektor Roberto Martinez je opravil le dve menjavi in prav Marouanne Fellaini in Chadli sta dosegla oba zadnja gola: »Preobrati, kot je bil tokratni, so čar nogometa. Obe ekipi sta prikazali izjemno igro, Japonci pa so nas zelo namučili. A na koncu smo se zasluženo, čeprav z nekaj športne sreče, uvrstili v četrtfinale.« Manj zadovoljen je bil japonski selektor Akira Nišino, ki je imel v pogodbi določilo, da mu mandat preneha po zadnji tekmi Japonske na SP: »Igrali smo fantastično in vse smo imeli v svojih rokah, a nato padli. Očitno so bili moji igralci podzavestno prepričani, da smo že v četrtfinalu. Ko so Belgijci izenačili, smo se spet prebudili in začeli napadati, a bili nesrečno kaznovani z golom.«

Mehiki tudi na šesti medsebojni tekmi v zgodovini SP ni uspelo premagati Brazilije, od danes ima pet porazov in en remi ter katastrofalno razliko v golih 0:13. V vroči Samari (33 stopinj Celzija) je bil junak tekme Neymar, ki je dosegel vodilni gol za Brazilijo (šestega v zgodovini SP in drugega v Rusiji), drugega pa Roberto Firmino le dve minuti po vstopu v igro. »V Rusijo sem prišel, da bi zmagoval in Braziliji pomagal na svetovni vrh. Počutim se zelo dobro in to se pozna tudi na igrišču. A še zdaleč nismo rekli zadnje besede,« pravi Neymar (Brazilija se je že sedmič zapored uvrstila v četrtfinale svetovnega prvenstva), selektor Tite – za vsako tekmo posebej določi kapetana, danes je bil to Thiago Silva – pa je na svoji 25. tekmi dosegel že 19. zmago.

Več podrobnosti o izločilnih bojih najdete tukaj.

Belgija : Japonska