Mehičani tudi na šesti medsebojni tekmi v zgodovini SP niso uspeli premagati Brazilcev, od danes pa imajo pet porazov in en remi ob katastrofalni razliki v golih 0:13. V vroči Samari (33 stopinj Celzija) so petkratni svetovni prvaki Brazilci v prvem polčasu veliko streljali, a je vselej dobro posredoval vratar Guillermo Ochoa. A 32-letni vratar belgijskega Standarda iz Liega je prvič klonil na začetku drugega polčasa, ko ga je v 51. minuti premagal Neymar, ki je dosegel svoj šesti gol na dosedanjih SP in drugega v Rusiji.

Tokratni brazilski kapetan Thiago Silva (selektor Tite kapetana določi za vsako tekmo posebej) in soigralci so presenetljivo imeli manj podaj (381:404) in manjšo posest žoge (46:54 v odstotkih) kot Mehičani, a se je vseeno tekma v končnici dokončno razpletla v njihovo korist. V 86. minuti je Philippa Coutinha zamenjal Roberto Firmino in že dve minuti po vstopu na igrišče zadel za končnih 2:0, potem ko se je žoge po Neymarjevem strelu s strani vratar Ochoa le rahlo dotaknil, igralec Liverpoola pa jo je preusmeril v gol.

*Brazilski selektor Tite je na svoji 25. tekmi dosegel že 19. zmago, najboljši igralec tekme pa je bil Neymar: »V Rusijo sem prišel, da bi zmagoval in pomagal Braziliji proti svetovnemu vrhu. Počutim se zelo dobro in to se kaže tudi na igrišču. Celotni ekipi čestitam za dobro igro in četrtfinale, a sem prepričan, da še nismo rekli zadnje besede. Ochoa? Je vrhunski vratar, kar je znova dokazal.« Mehiki se ni uspelo uvrstiti v četrtfinale in tako ponoviti dvakratnega največjega uspeha v njeni zgodovini (SP 1970, 1986), a selektor Juan Carlos Osorio ni bil razočaran: »To, da smo lahko na tako visoki ravni igrali proti Braziliji, je kljub porazu dokaz, da je Mehika dobra reprezentanca. Upam, da bo v prihodnje čim več naših reprezentantov igralo v Evropi, kjer bodo stalno imeli težke tekme, zaradi česar bo napredovala tudi reprezentanca.«

Brazilija : Mehika

Igralec tekme