Z začetkom julija se tradicionalno začenja košarkarski prestopni rok v ligi NBA. Še preden so ekipe zvabile nove igralce, so pogodbe s sedanjimi klubi podaljšali zvezdniki Paul George, Nikola Jokić in Chris Paul. Blizu podaljšanja je tudi dvakratni zaporedni najboljši igralec finala Kevin Durant, ki bo z Golden Statom podpisal dvoletno pogodbo v vrednosti 30 milijonov dolarjev na sezono. A največjo zgodbo prvega dne prestopov je spisal LeBron James, ki znova zapušča Cleveland in se seli k ekipi Los Angeles Lakers.

Trikratnega zmagovalca lige NBA (še šestkrat je v finalu izgubil) in dvakratnega olimpijskega prvaka so pri novem klubu že pozdravili na družbenih omrežjih. Z legendarno franšizo, ki ima v svoji zbirki 16 lovorik, je 33-letnik podpisal štiriletno pogodbo v vrednosti 154 milijonov ameriških dolarjev. S tem so se končala večmesečna ugibanja, kje bo eden izmed največjih zvezdnikov lige nadaljeval kariero. James tako še drugič po letu 2010 zapušča rodni Ohio, po Clevelandu in Miamiju pa bo Los Angeles še tretja postaja v njegovi karieri. Po treh bolečih finalnih porazih v zadnjih štirih letih (s Clevelandom je Golden State premagal le leta 2016) se prvič podaja v zahodno konferenco, kjer bo s kalifornijskim moštvom skušal ustaviti bojevnike na poti k tretjemu zaporednemu naslovu.

Podobne želje ima tudi tamkajšnji športni direktor Magic Johnson, ki je v mesto angelov že pripeljal krilnega igralca Lancea Stephensona (prej Indiana) in centra JaVala McGeeja (prej Golden State), do konca poletja pa želi moštvo okrepiti še z vsaj enim zvezdnikom. Glavni želji sta center DeMarcus Cousins iz New Orleansa in branilec Kawhi Leonard, ki bo zapustil San Antonio in si želi prestopiti k Lakersom. Če bo do prestopov res prišlo, bo imel James z zvezdniško trojico in mladimi talenti – Lonzo Ball, Brandon Ingram, Julius Randle in Kyle Kuzma – lepe možnosti za osvojitev četrtega prstana v karieri. Dobrodošlico v Hollywoodu sta Jamesu na twitterju že izrekla nekdanja zvezdnika in legendi losangeleškega kluba Kobe Bryant in Kareem Abdul Jabbar.

Zvezdniškega soigralca je pri Dallasu dobil tudi slovenski čudežni deček Luka Dončić. K Mavericksom se seli 29-letni center DeAndre Jordan. Z moštvom iz Teksasa je podpisal enoletno pogodbo, vredno štiriindvajset milijonov dolarjev. Američan, ki je z reprezentanco ZDA osvojil zlato medaljo na zadnjih olimpijskih igrah v Braziliji, bo tako prvič po desetih letih zapustil Los Angeles Clippers.