Eden od pomembnejših ukrepov je, da bo podjetje preverjalo, ali je za novimi profili resnična oseba ali avtomatiziran program. »To je pomembna sprememba v obrambi proti ljudem, ki skušajo izkoristiti našo odprtost,« sta v blogu zapisala Del Harvey in Yoel Roth, ki sta pri Twitterju odgovorna za varnost in pravila omrežja.

Ob tem sta zagotovila, da overjanje uporabnikov ne bo škodovalo osebam, ki živijo na ogroženih območjih in kjer je anonimnost pomembna.

Twitter je v zadnjih mesecih okrepil boj proti lažnim profilom, objavam in avtomatiziranim aktivnostim, počasi pa zapirajo vse vrzeli, ki so jih nekateri izkoriščali.

Okrepili bodo boj proti spletnim trolom

Med drugim so avtomatizirali proces zaznavanja sumljivih aktivnosti, ko na primer nekdo v tvitih stalno uporablja enak ključnik ali označuje isto osebo, ne da bi se ta odzivala na tvite. Ti uporabniki morajo sedaj med drugim potrditi tvit z varnostnim sistemom reCAPTCHA.

Sistem je v maju tedensko zaznal in preveril več kot 9,9 milijona domnevno avtomatiziranih uporabnikov in profilov, ki smetijo, decembra lani je bilo takih primerov 6,4 milijona. Z razvojem tehnologije in izboljšanjem procesa v zadnjem letu pa na letni ravni sedaj zaradi kršenja pravil o smetenju zbrišejo 214 odstotkov več profilov.

Twitter je že prejšnji mesec sporočil, da bo okrepil tudi boj proti spletnim trolom, ki žalijo ali vlečejo druge za nos. Uporabnike nameravajo namreč najti s pomočjo znakov oz. vzorcev »obnašanja«. Čeprav morda žaljivi tviti ne bodo kršili pravil omrežja, jih bodo utišali oz. skrili pred uporabniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.