Argentinci so po remiju z Islandijo in visokem porazu s Hrvaško nujno potrebovali zmago proti Nigeriji, ob tem pa upali, da ne bi Islandci (izdatno) premagali Hrvate. Svoj del so v prvem polčasu opravili zelo dobro, zatem ko je po odlični podaji s polovice igrišča Everja Banege kapetan Lionel Messi čudovito v treh potezah matiral nigerijskega vratarja Francisa Uzoho (1:0). V 27. minuti je v naslednjem obetavnem napadu argentinski superzvezdnik podal do Higuaina, ki je utekel v kazenski prostor, a bil nekoliko prepočasen in ostal brez zaključnega strela.

Le sedem minut kasneje bi Argentinci kmalu podvojili prednost, iz prostega strela je z roba šestnajstmetrskega prostora z levico v daljši kot meril očitno zelo razpoloženi Messi, nov zadetek pa mu je preprečila vratnica. Južnoameriška zasedba je bila v prvem polčasu bistveno bolj ambiciozna in je na odmor odšla z minimalno prednostjo.

Nesrečna Nigerija in srečna Argentina

Po odmoru smo spremljali povsem drugačno nigerijsko zasedbo, ki si je s silovitim uvodom hitro priigrala strel z bele točke. Glede na posnetke je bil prekršek Javierja Mascherana na meji, a je bil turški sodnik Cüneyt Çakıir odločen. V 49. minuti je enajstmetrovko uspešno izvedel Victor Moses, ki je počakal na potezo argentinskega vratarja Franca Armanija in sprožil v nebranjen del mreže. V naletu so bili Nigerijci, razigral se je predvsem hitri Ahmed Musa.

Prav Musa je z dobrim preigravanjem po levem boku začel kombinatorno akcijo v 71. minuti, po kateri je do strela s kakšnih dvajsetih metrov prišel branilec Wilfred Ndidi, ki pa je streljal preslabo in previsoko. Argentinci so iskali odrešilni zadetek, vendar so bile priložnosti na strani Nigerijcev; v 85. minuti je recimo iz prostega strela topovsko meril Oghenekaro Otebo, a zadel zunanji del mreže. Pred tem so Argentinci v kazenskem prostoru sumljivo igrali z roko, a turški sodnik po ogledu videoposnetkov ni dosodil ničesar.

Neizkoriščene priložnosti je znal na drugi strani v 86. minuti kaznovati argentinski branilec Marcos Rojo, ko je po predložku s strelom na prvo v slogu napadalcev matiral Uzoho (2:1). Rezultat je obstal, simpatični Nigerijci se tako poslavljajo s prvenstva, Argentina pa se je vendarle rešila.

Perišić za tretjo zmago Hrvaške

Hrvati so na drugi tekmi skupine D proti Islandiji povedli z golom Milana Badlja, iz enajstmetrovke pa je v 76. minuti izid poravnal Gylfi Sigurdsson, ki je – spomnimo se – na tekmi z Nigerijo zgrešil z bele točke. Toda to ni bilo dovolj za kaj več, saj je Ivan Perišić s čudovitim zadetkom ob koncu rednega dela Hrvatom priboril še tretjo zmago in poln izkupiček v skupini (2:1).

Hrvati bodo v osmini finala igrali z Danci, Argentinci pa proti Franciji.

Argentina : Nigerija

Islandija : Hrvaška