Na dvoboju Portugalcev na selektorskih klopeh domovine (Fernando Santos) in Irana (Carlos Queiroz) je prvič na tem SP v prvi postavi zaigral Ricardo Quaresma in v 45. minuti dosegel vodilni gol za Portugalsko. In prav na današnji dan pred natanko dvema letoma (25. junija 2016) na EP v Franciji je 34-letni igralec turškega Bešiktaša v četrtfinalu proti Hrvaški dosegel zmagoviti gol v 117. minuti. A njegov gol proti Iranu ni bil zmagoviti, del zaslug za to pa nosi tudi njegov najboljši prijatelj Cristiano Ronaldo, ki je v 53. minuti zapravil enajstmetrovko, ki jo je paragvajski sodnik Caceres dosodil po ogledu videoposnetka. Nova tehnologija je bila v končnici skoraj spet usodna za Ronalda, ki se je po grobem prekršku (udarec tekmeca z roko) izvlekel le z rumenim kartonom. Tretjič je sodnik posegel po videoposnetku v 93. minuti, ko je dosodil kazenski strel za Iran za izenačenje na 1:1, kar pa ni bilo dovolj za napredovanje v drugi del SP.

Portugalska : Iran

»Vse smo imeli pod nadzorom in v svojih rokah, a smo nato postajali vedno bolj živčni. Na srečo se je dobro izteklo,« je dejal portugalski selektor Fernando Santos, njegova ekipa, ki je osvojila drugo mesto v skupini B, pa se bo v osmini finala pomerila z Urugvajem. Precej bolj jezen je bil iranski selektor Carlos Quieroz: »Imam občutek, da nam ni bilo dovoljeno narediti presenečenja. Bili smo blizu, a ste lahko videli, kdo nas je ustavil.« Španci so proti Maroku dvakrat zaostajali (0:1, 1:2), a jim je remi in prvo mesto v skupini – v osmini finala bodo igrali proti Rusom – priigral Iago Aspas v prvi minuti sodnikovega podaljška. Španec je iz bližine zadel s peto, sodniki so s tehnologijo VAR naknadno še preverili, ali je bil mogoče v prepovedanem položaju, vendar se je pokazalo, da ni bil.

Španija : Maroko

Urugvajci so ponižali Ruse

V vroči Samari (32 stopinj Celzija) je Rusom za prvo mesto v skupini zadostoval že remi, saj so imeli boljšo razliko v golih od Urugvaja. TodaJužnoameričani so zasenčili gostitelje, katerih mreža se je zatresla že v deseti minuti, ko je s prostega strela zadel Luis Suarez. Sredi prvega polčasa je na domača vrata streljal Diego Laxalt, a žogi je smer spremenil Denis Čerišev in dosegel avtogol. To je bil že šesti avtogol na tem SP, s čimer je izenačen rekord iz Francije 1998. Za končnih 3:0 je v zadnji minuti zadel Edinson Cavani, ki je dosegel svoj prvi gol na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji.

Na tekmi za tretje mesto je Savdska Arabija premagala Egipt z 2:1, zmagoviti gol pa je v peti minuti sodnikovega podaljška dosegel Salem Al Dawsari. Junak tekme je bil Essam El Hadary, vratar Savdske Arabije. V 40. minuti je ustavil enajstmetrovko Fahada Al Muvallada, postal pa je tudi najstarejši nogometaš v zgodovini SP: danes je bil star 45 let in 161 dni, na vrhu rekorderjev pa je zamenjal kolumbijskega vratarja Farida Mondragona, ki je na SP 2014 v Braziliji zaigral pri 43 letih in treh dneh.