V vroči Samari (32 stopinj Celzija) je Rusom za prvo mesto v skupini zadostoval že remi, saj so imeli boljšo razliko v zadetkih od Urugvaja. Toda na igrišču so Južnoameričani povsem zasenčili gostitelje, katerih mreža se je prvič zatresla že v deseti minuti. Prosti strel na robu kazenskega prostora je spretno izkoristil Luis Suarez in po tleh zadel v kot, ki bi ga moral pokriti vratar Igor Akinfejev. Sredi prvega polčasa je na domača vrata streljal Diego Laxalt, toda žogi je po strelu igralca italijanske Genoe smer spremenil Denis Čerišev in Akinfejev je znova kapituliral. Gol so za nekaj minut pripisali Laxaltu, a po uporabi tehnologije VAR je strelec v lastno mrežo postal Čerišev. To je bil že šesti avtogol na tem SP, s čimer je izenačen tudi rekord s SP 1998 v Franciji.

Poleg zaostanka z 0:2 so Rusi v 35. minuti ostali še brez Igorja Smolnikova, ki je v desetih minutah dobil dva rumena kartona. Gostitelje je v zadnjem delu tekme reševal Akinfejev, končni izid 3:0 pa je v zadnji minuti rednega dela tekme postavil Edinson Cavani, ki je po strelu z glavo Diega Godina spretno potisnil odbito žogo v gol. To je bil Cavanijev prvi gol na tem SP, Urugvajci pa so skupinski del tekmovanja končali z maksimalnimi devetimi točkami in brez prejetega gola (dosegli so jih pet). »Fantje so dokazali, da so najboljši takrat, ko je to najbolj potrebno. Naša zmaga je zaslužena in čista kot solza,« je dejal urugvajski selektor Oscar Tabarez, njegov stanovski kolega na ruski klopi Stanislav Čerčesov pa je športno priznal: »Urugvaj je bil boljši. Moji igralci so bili po eni strani pod velikim pritiskom zaradi domačega igrišča, po drugi strani pa so imeli v glavah to, da je že točka dovolj za prvo mesto. A če igraš na točko, se hitro zgodi, da ostaneš tudi brez nje.«

Urugvaj : Rusija

Egiptovski vratar novi rekorder

Na tekmi za tretje mesto je Savdska Arabija v Volgogradu premagala Egipt z 2:1 in se šele prvič v četrtem poskusu po SP 1998 izognila zadnjemu mestu v skupini. Egipčani tudi danes niso dosegli prve zmage v zgodovini SP, čeprav je njihov zvezdnik Mohamed Salah zadel za vodstvo z 1:0. Savdska Arabija je imela v 40. minuti priložnost za izenačenje, toda enajstmetrovko Fahada Al Muvallada je ustavil vratar Essam El Hadary.

El Hadary je postal tudi najstarejši nogometaš v zgodovini svetovnih prvenstev: danes je bil star 45 let in 161 dni, na vrhu rekorderjev pa je zamenjal kolumbijskega vratarja Farida Mondragona, ki je na SP 2014 v Braziliji zaigral pri 43 letih in treh dneh. A Arabci so v sodnikovem dodatku v prvem polčasu le izkoristili drugo najstrožjo kazen, ki jo je kolumbijski sodnik Wilmar Roldan potrdil šele po ogledu VAR. Odločitev o zmagovalcu v prav tako vročem Volgogradu (35 stopinj Celzija) je padla šele v peti minuti sodnikovega dodatka, ko je za Savdsko Arabijo z volejem iz bližine zadel Salem Al Dawsari.

Savdska Arabija : Egipt