Špageti, ene najboljših testenin, so dobri s katero koli omako. Seveda so dobri z bolonjsko omako, neverjetno dobri pa so tudi z različnimi zelenjavami. Želite dokaz? Tukajle je nekaj fantastičnih (poletnih) pašt:

Polnozrnati špageti v veganski paradižnikovi omaki s pečenim brokolijem

-Špageti s česnom, paradižnikom in špinačo

-Masleni špageti s česnom in šparglji

-Pirini špageti z jajčevci v kremni omaki

-Špageti z avokadovo omako in češnjevci

Čisto vse od teh morate pripraviti!

Še preden pa odhitite v trgovino ali na vrt, pa še nekaj pomembnih točk, ki se jih morate držati pri pripravi špagetov s pečenimi paradižniki:

-uporabiti morate res sladke in zrele paradižnike (lahko uporabite tudi malo prezrele)

-koromač narežite na tanke rezinice, da se bo zmehčal skupaj s paradižniki

-uporabite svež ali sušen origano, lahko pa tudi baziliko

lahko uporabite polnozrnate pšenične ali pirine špagete, izberite po želji

-za pripravo lahko uporabite le navadne večje paradižnike, narezane na kolute, če želite pa navdušiti, da dodajte še češnjevce na vejici – ne pozabite jih preluknjati, da ne eksplodirajo v vroči pečici!

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT:

SESTAVINE (za 2 osebi):

180 g (polnozrnatih) špagetov

1 manjši koromač

1 šalotka

3 sladki zreli paradižniki

1 vejica češnjevih paradižnikov (neobvezno)

olje

sol

poper

(svež) origano

PRIPRAVA

Paradižnike narežite na kolute, koromač pa na rezine. Češnjeve paradižnike s konico noža preluknjajte. Šalotko narežite na tanke rezinice. V ognjevarni pekač razporedite šalotko, nanjo kolute paradižnika in koromač ter češnjevce. Na vrh razporedite nekaj svežih origanovih lističev (ali suhega, če svežega nimate). Vse dobro pokapajte z oljem, ter posolite in popoprajte.

Pekač postavite v pečico, ogreto na 240°C za približno 10 do 15 minut. Medtem v soljenem kropu skuhajte špagete.

Pečene paradižnike previdno vzemite iz pečice.

Češnjevce položite na stran, na paradižnike pa razporedite odcejene kuhane špagete in premešajte.

Med mešanjem paradižnike seveda razdrobite, da naredijo najboljšo svežo paradižnikovo omako na svetu!

Špagete po želji še malo popoprajte, pokapajte z malo olja, okrasite s svežim origanom in takoj postrezite. Taaaaako dobro!